Доступність посилання

ТОП новини

Луценко хоче викликати як свідків «95-й квартал»


Колишній міністр вбачає втручання у процес Президента. Генпрокуратура натомість не бачить жодних порушень з боку суддів
Колишній міністр вбачає втручання у процес Президента. Генпрокуратура натомість не бачить жодних порушень з боку суддів
Київ – У четвер засідання Печерського районного суду у справі колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка розпочалося не лише без свідків, а й за відсутності частини підсудних. Згодом суд викликав двох свідків, а саму справу Луценка розділив на два різні провадження. У тому, що суд продовжує розгляд справи в таких умовах, колишній міністр вбачає втручання у процес Президента Віктора Януковича. Генеральна прокуратура натомість не бачить порушень з боку суддів.

Суддя Сергій Вовк, який головує у справі Юрія Луценка, вирішив продовжити слухати справу без двох обвинувачених, Олега Павлєнова та Володимира Тарасенка, яких разом з колишнім міністром звинувачують у нібито незаконному продовженні розслідування справи про отруєння колишнього Президента Віктора Ющенка.

Павлєнов і Тарасенко передали заяви про те, що не можуть з’явитися за станом здоров’я, але суддя вирішив вивезти епізод про отруєння Ющенка в інше провадження, а цей процес продовжувати без них.

Через це, а також через те, що суд почав читати свідчення свідків замість викликати їх до суду, захисники Луценка оголосили відвід усій колегії суддів.

Наш «пенькобіжець» вирішив не викликати свідків – Луценко про Януковича

Юрій Луценко заявив, що насправді заяв свідків про неможливість виступати у суді немає, оскільки рішення продовжувати суд без них немовби ухвалив Президент Віктор Янукович.

«Я розумію, що в нарадчій кімнаті у вас є право «на дзвінок другові». І він, поміж пробіжками по пеньках, дає команди. Каже: «Зачитуй заяви!» А їх немає, – зіронізував Юрій Луценко. – Не спрацювала внутрішня безпека через одвічне «розгільдяйство» в МВС. Справа луснула, саме тому нашим «пенькобіжцем» було прийняте рішення інших свідків не викликати, щоб хоча б на сфабрикованих у ГПУ показах обґрунтувати ту дурню, яка була написана ще в день мого арешту».

Зі свого боку, представник прокуратури в суді Віктор Клименко зауважив, що суд цілком законно розділив справу на дві. Він додав, що не вважає заяви свідків про їхню неявку сфабрикованими.

«Суд виділив один епізод в окреме провадження, керуючись законом, через відсутність свідків та процесуальні перешкоди. Щодо заяв свідків, то я їх не бачив, але впевнений, що вони є. Як представник обвинувачення я скористаюся своїм правом і перевірю їхню достовірність, коли в мене виникне таке бажання», – сказав прокурор про те, чи перевірятиме він заяви свідків, які не прийшли до суду.

Цього дня суд допитав лише двох свідків особисто. Далі судді продовжили читати свідчення за протоколами допитів свідків. Сьогодні встигли 22 протоколи.

Значну частину цих свідків представники прокуратури допитували про те, яким чином МВС готувалося до Дня міліції, яких співаків та колективи запрошували і чи отримувала гроші за свій виступ, зокрема, студія «95-й квартал».

У відповідь Юрій Луценко запропонував викликати цей колектив як свідків у повному складі, щоб вони позмагалися у дотепності з представниками обвинувачення. Суддя Сергій Вовк погодився, і було незрозуміло, жартує він, чи ні.

Радіо Свобода запитало, що думає про це сам колектив «95-й квартал». Вони від офіційного коментаря відмовилися.

Адвокат Ігор Фомін вважає, що влада намагається прискорити процес над колишнім міністром, якого судять від травня минулого року. Оскільки, як очікує адвокат, рішення Європейського суду з прав людини, яким Луценка можуть постановити звільнити з-під варти, можуть ухвалити найближчими днями.

Засідання продовжиться 27 січня о 9-й ранку.

У своєму блозі, який Юрій Луценко оприлюднив на сайті Радіо Свобода, він говорить про те, що опозиція має сформувати так званий план дій з євроремонту України. Одним із пунктів цього плану, на думку колишнього міністра МВС, має бути норма про обов’язкове звільнення судді, рішення якого визнав незаконним Європейський суд з прав людини.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG