Доступність посилання

ТОП новини

Поки суд радився, Луценко корчився від болю


Прокуратура вбачає у хворобі Луценка спробу затягти процес
Прокуратура вбачає у хворобі Луценка спробу затягти процес
Київ – Юрію Луценку, колишньому міністрові внутрішніх справ, якого звинувачують, зокрема, у зловживанні посадою, стало погано під час розгляду його справи у Печерському суді Києва. Однак після виклику «швидкої» судді продовжили допит свідків, попри вимоги захисту перенести засідання. Представники Генпрокуратури вважають, що таким чином захисники Юрія Луценка намагаються затягнути процес. Зі свого боку, посол Франції з прав людини Франсуа Зімере констатував нелюдське й неправове поводження з колишнім міністром та з українськими підсудними загалом.

Юрій Луценко став скаржитися на сильні болі від самого початку сьогоднішнього засідання суду в його справі. Суддя Сергій Вовк оголосив технічну перерву для виклику «швидкої допомоги», хоча сам Луценко відповів судові, що зранку «швидку» вже викликав його конвой, і що він потребує не уколу, а перерви в суді. Захисники його клопотання підтримали.

Лікарі оглянули Луценка лише за годину після того, як їх викликали, хоча машини екстреної медичної допомоги, одна з яких із міліцейськими номерами, приїхали раніше. «Можливо, тому що медики отримували якісь інструкції про те, як оцінювати стан здоров’я підсудного», – заявив сам екс-міністр.

Лист Юрія Луценка Радіо Свобода
Лист Юрія Луценка Радіо Свобода
Луценко: «Тримаюся на знеболювальних, пігулки вже не допомагають»

Дружині та захисникам Луценка не дозволили бути у залі засідань, поки там перебували медики та підсудний.

Ще за півгодини лікарі вийшли із зали судових засідань, але пішли не одразу до машин, а до одного з кабінетів у будівлі суду. Одразу по тому головуючий у справі Сергій Вовк продовжив засідання і відхилив клопотання захисту про оголошення перерви на добу.

«За усним повідомленням лікарів швидкої допомоги, Луценко може брати участь у судовому розгляді», – наголосив суддя.

«Обидві бригади «швидкої» відповіли мені, що не можуть оцінювати можливість моєї участі в засіданні!» – зауважив Луценко.

В ексклюзивній записці, яку передав Радіо Свобода Юрій Луценко, він написав, що причиною погіршення його здоров’я є збільшення інтенсивності судового процесу і те, що він не може якісно лікуватися в умовах СІЗО.
Лікування мого діагнозу можливе лише в стаціонарі
Юрій Луценко

«Лікування мого діагнозу можливе лише в стаціонарі, але суд постійно відмовляє у зміні запобіжного заходу. Тому я й утримуюся 400 днів разом з особами, які підозрюються у вбивстві та інших тяжких злочинах, – каже Луценко. – Я рятуюся знеболювальними – валідол, но-шпа, тощо. Прискорення режиму суду, який зараз засідає по 8 годин на день, прискорило хронічні хвороби. Пігулки вже не допомагають. Тому мені колють знеболювальні препарати у вену, як сьогодні вже двічі», – написав Луценко.

Суд почав допитувати свідків обвинувачення – заступника начальника управління кадрів МВС Сергія Жеребчука та члена житлової комісії відомства Володимира Маєвського. Вони обоє заявили про те, що Юрій Луценко нікого не змушував ухвалювати рішення про надання квартири своєму водію Леоніду Приступлюкові та про зарахування його цивільного стажу як міліцейського. І визнали, що їм нічого не відомо про незаконні дії тодішнього міністра.
Юрій Луценко лежить у судовій залі, Київ, 19 січня 2012 року (фото з Facebook Володимира Ар'єва)
Юрій Луценко лежить у судовій залі, Київ, 19 січня 2012 року (фото з Facebook Володимира Ар'єва)

«В Україні я побачив невинувату людину у клітці» – посол

Тим часом до зали суду увійшов посол Франції з прав людини Франсуа Зімере. Йому передали лист від екс-міністра, де той просить Францію та Євросоюз загалом підтримувати збереження демократії в Україні, зокрема збільшивши пропускну здатність Європейського суду з прав людини.

Екс-міністр припускає, що коли він працюватиме швидше, чимало суддів в Україні боятимуться ухвалювати незаконні рішення.

Невдовзі Франсуа Зімере переговорив із дружиною Луценка Іриною і висловив журналістам свої враження від судового процесу.
Я побачив невинувату людину в клітці
Франсуа Зімере

«Якщо є презумпція невинуватості, то людина повинна користуватись цим. Отже, я побачив невинувату людину в клітці… Про суспільство ми судимо по тому, як воно ставиться до найбільш незахищених людей… і по його судовій системі. З тих обставин, про які я щойно почув, можна зробити висновок: право на гідний захист у цьому випадку не забезпечується… Я собі ставлю питання: якщо судова система дозволяє собі так поводитись з паном Луценком, з пані екс-прем’єр-міністром Тимошенко, з паном Іващенком, то якою ж є ситуація з тими, хто не може привернути до себе суспільну думку?» – сказав Зімере.

Адвокат Юрія Луценка Олексій Баганець зізнався, що вперше за свою практику побачив таке нехтування правами людини.
Це знущання, тортури над людиною
Олексій Баганець

«Мене найбільше вразило, що суд відхилив клопотання про перерву для того, щоб Луценко встиг підлікуватися. І мотивував це нібито усним повідомленням лікарів, що він може брати участь у суді. Це знущання, тортури над людиною, яка є учасником судового процесу», – заявив адвокат.

Зі свого боку, представник обвинувачення Віктор Лобань вважає спроби захисту перенести суд через хворобу Луценка інструментом затягування процесу.
Відбувається затягування та заплутування процесу
Віктор Лобань

«Я не медик, і довіряю думці лікарів, які заявили, що підсудний може брати участь у процесі. Зверніть увагу, що потім адвокати стали говорити, що в них призначені інші суди, і висунули суддям ультиматум, що вони у будь-якому разі підуть туди. Отже, відбувається затягування й заплутування процесу», – сказав прокурор.

По обіді адвокати Ігор Фомін та Сергій Поліщук пішли із зали засідань, а сторона захисту продовжила наполягати на перерві. Чи погодитися на це – суд півтори години вирішував у нарадчій кімнаті. Увесь цей час Юрій Луценко потерпав від болю – перестали діяти ліки. Тим часом «представники прокуратури дивилися на ноут-буці російського бойовика», пише у своєму Facebook народний депутат від НУНС Володимир Ар’єв.

Зрештою, екс-міністрові знову зробили укол знеболювального, і суддя Сергій Вовк продовжив допитувати свідків, яких на сьогодні заплановано вісім.

Із зали суду виганяють усіх

Юрію Луценкові викликали «швидку допомогу» втретє, а невдовзі – вчетверте. Він уже не сидить, а лежить на лаві підсудних. Лікарі швидкої допомоги заявили, що не робили висновку про можливість його участі у процесі.

Однак суддя Сергій Вовк продовжує допитувати свідків.

Лікарі швидкої допомоги чергують біля підсудного. Депутати, які перебували в залі підсудних, почали обурюватися. Тоді суддя Сергій Вовк постановив видалити всіх із залу суду.

Для того, щоб вивести депутатів, до суду під’їхали два автобуси із «Беркутом».

Бійці «Беркуту» вивели з суду народних депутатів Андрія Павловського та Володимира Арє’ва. У залі залишилися тільки судді, представники прокуратури, захисники та сам Юрій Луценнко.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG