Доступність посилання

ТОП новини

В Україні вшановують пам’ять Героїв Крут


Біля Меморіального комплексу «Пам'яті Героїв Крут»
Біля Меморіального комплексу «Пам'яті Героїв Крут»
Сьогодні, 29 січня – день вшанування пам’яті Героїв Крут. Заходи відбуваються на Меморіальному комплексі «Пам'яті Героїв Крут» поблизу села Пам’ятне Борзнянського району Чернігівської області та в багатьох містах України.

Президент України Віктор Янукович закликає українців вшанувати пам’ять Героїв Крут. Про це йдеться у зверненні глави держави до співвітчизників, текст якого розміщено на його офіційному сайті.

«Дев`яносто чотири роки тому біля станції Крути відбувся бій, в якому полягли українські юнаки – військові курсанти, студенти та гімназисти. Вони вірили, що захищають ідеали свободи і незалежності України», – зазначив Янукович.

На його переконання, «ця героїчна та водночас трагічна дата в історії нашої держави завжди буде нагадувати нам про велику відповідальність наставників і командирів за рішення, які вони приймають».

«Згадаймо нині у молитві душі загиблих героїв. Хай з Богом спочивають», – закликав Янукович українців.

Бій під Крутами відбувся 16 (29) січня 1918 року на залізничній станції Крути за 130 кілометрів на північний схід від Києва. Цей бій між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та 300 київськими студентами, які захищали підступи до Києва, тривав 5 годин. У свідомості багатьох українців він є символом героїзму української молоді. У 2006 році на місці бою встановлено пам`ятник.
XS
SM
MD
LG