Доступність посилання

ТОП новини

КОД закликає Європу до санкцій проти урядовців, а не проти України


Комітет опору диктатурі, який об’єднує 15 опозиційних партій і низку громадських організацій, закликав сьогодні країни Європейського Союзу, керівні органи ЄС та Раду Європи запровадити персональні санкції проти чільного керівництва України через переслідування ним лідерів опозиції.

КОД на своєму сьогоднішньому засіданні звернувся до керівництва всіх європейських країн з проханням не ставити знак рівності між українською владою і всім українським народом і «запровадити санкції виключно щодо високопосадовців, чиновників, суддів, представників правоохоронних органів, які безпосередньо відповідають за політичні репресії в Україні», заявив Олександр Турчинов, перший заступник голови партії «Батьківщина», яка входить до КОД і лідером якої є ув’язнена колишня Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко.

Як мовиться в тексті заяви КОД, що його оприлюднено на сайті «Батьківщини», Комітет закликав до персональних санкцій проти Президента Віктора Януковича, ключових політичних та економічних фігур із його оточення, очільників Адміністрації Президента, Кабінету Міністрів, Партії регіонів, суддів та інших правоохоронців, які «виконують політичні замовлення на придушення прав та свобод громадян, на переслідування опозиційних політиків». Має йтися про заборону на в’їзд до ЄС, заморожування рахунків, арешт нерухомості та інших активів, які належать цим особам безпосередньо чи під прикриттям найближчих родичів чи підставних юридичних та фізичних осіб, вважають у КОД.

Водночас Комітет вимагає від Януковича негайно виконати рекомендації нещодавньої резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи «Функціонування демократичних інституцій в Україні» і «не робити український народ заручником своєї безглуздої політики через можливе введення санкцій щодо України».

КОД також закликає Президента «припинити розправу над інакодумцями та політичними опонентами влади, невідкладно звільнити Юлію Тимошенко, Юрія Луценка та всіх інших політв’язнів».

«Світова демократична спільнота не визнає парламентські вибори 2012 легітимними та демократичними, якщо в них не матимуть змоги взяти участь Юлія Тимошенко та Юрій Луценко», – мовиться в заяві.
XS
SM
MD
LG