Доступність посилання

ТОП новини

Комуністи згадали про Петровського


Дніпропетровськ – Комуністи Дніпропетровська розпочинають «просвітницьку акцію», присвячену ролі особистості Григорія Петровського в історії України. Вони вирушили з лекціями школами міста, щоб розповісти дітям про, як вони самі кажуть, «українофіла» Петровського з нагоди річниці від його дня народження. Ініціатива комуністів обурила націонал-патріотичні сили й істориків, які вважають Петровського одним із організаторів Голодомору та репресій в Україні.

«Син кравця і пралі», «борець за інтереси робітників», «несправедливо забутий невдячними нащадками»… У такій тональності про Григорія Петровського збираються розказувати школярам дніпропетровські комуністи. В особливі заслуги «всеукраїнському старості» ставлять роки роботи у Катеринославі (сучасному Дніпропетровську), на Брянському заводі. На лекціях у школах комуністи також готуються розказати про «українофільські настрої» Петровського, повідомив секретар Дніпропетровського міськкому КПУ Євген Павленко.

«Несправедливо сьогодні цей державний і політичний діяч забутий, адже він зробив великий внесок в історію соціалістичної держави. У 12 років був змушений йти працювати, щоб прогодувати сім'ю. Все життя боровся за права трудящих, створював соціал-демократичні гуртки. У Державній Думі Росії, очолюючи фракцію РСДРП, домагався для українців шкіл з викладанням рідною мовою, використання української мови в судах, адміністративних установах. Це до того, що зараз Григорія Івановича вважають «українофобом». А це далеко не так», – заявив Євген Павленко.

«Про особистість Григорія Петровського дітям розповідати можна і треба, але…в зовсім іншому контексті»

Заяви комуністів обурили дніпропетровських націонал-патріотів. Упродовж майже двадцятиліття громадські активісти домагаються від міської ради перейменування міста, проспекту та площі, названих іменем Петровського, і демонтажу його скульптури на привокзальній площі. Про особистість Григорія Петровського дітям розповідати можна і треба, впевнений активіст дніпропетровської облорганізації Товариства «Просвіта» Анатолій Сокоринський, але в зовсім іншому контексті. Слід передусім говорити про знущання над власним народом.

«При такому страшному тоталітарному режимі Григорій Петровський 20 років керував державною владою на високому рівні. Це як же треба було служити тій страшній машині деспотизму, це як треба було продавати своїх близьких, рідних на поталу цій машині, виконуючи всі її накази – і про колективізацію, результатом якої став Голодомор, і про знищення неугодної інтелігенції. Будучи міністром внутрішніх справ, саме Петровський підписав указ про так званий «червоний терор». Він був у трійці тих, хто мордував Україну: розкуркулення, вивезення тисячі селян, закабалення селян. І це забуто. І ми говоримо про його заслуги перед державою? Які такі заслуги?!» – запитує Анатолій Сокоринський.

У місцевому БЮТі комуністів піймали на незнанні деяких основних віх життя людини, про яку вони збираються розказувати школярам. Заступник голови облорганізації партії «Батьківщина» Валерій Мурлян помітив: комуністи говорять про 23 січня як дату народження Петровського, коли насправді це 22 січня.

«Наше місто носить ім’я цього в лапках «героя». Комуністи разом з чинною владою прагнуть повернути суспільство до попередньої історії, історії геноциду нашого народу. Якщо у Росії на сьогодні давно немає міста Ленінграда, вже Санкт-Петербург, Волгограда тощо, то у Дніпропетровську досіє Жовтневий район, Кіровський, Ленінський, Бабушкінський», – сказав Валерій Мурлян.

За даними соціологічного дослідження 2010 року, кожному третьому мешканцю Дніпропетровська не подобається назва його міста.

Історична довідка про Петровського

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG