Доступність посилання

ТОП новини

Рада безпеки ООН вирішує, що робити з Сирією


На тлі кровопролиття в Сирії майбутнє цієї країни буде розглядати Рада безпеки ООН в Нью-Йорку. Дебати заплановано на 22.00 за київським часом. Напередодні засідання Росія рішуче виступила проти пропозиції Ліги арабських держав з вимогою відставки президента Сирії Башара Асада.

Будь-яка резолюція ООН, яка не припинить правління сирійського президента, підштовхне Сирію до громадянської війни. Про це заявив в Нью-Йорку лідер опозиційної Сирійської національної ради Бурган Галіун.

«Ми приїхали в ООН, щоб підтримати Раду безпеки у тому, щоб попередити перетворення Сирії на державу, яка недієздатна», – заявив він.

Про загрозу громадянської війни в Сирії заявляють і російські дипломати, але вже зі зворотною аргументацією. Якщо Ліга арабських держав закликає до відставки сирійського президента, і цей заклик підтримують США, Велика Британія і Франція, то для Росії така вимога неприйнятна.
Він не йде, то що робити?
Сергій Лавров

«Відмова сідати за стіл переговорів з представниками режиму – яка альтернатива? Щоб режим добили? Якщо вимагають від Асада піти, а він не йде, то що робити? Викликати авіацію, бомбардувати? Це ми вже проходили. Цього Рада безпеки ООН ніколи не схвалить. Це я вам гарантую», – заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров.

Посол Сполучених Штатів при ООН Сюзан Райс запевнила, що проект резолюції щодо Сирії має мирний характер.
Там немає санкцій, немає застосування сили
Сюзан Райс

«Там немає санкцій, немає застосування сили, чи такої погрози. Це передовсім засудження того, що відбулося, заклик до сирійської влади дотримуватися зобов’язань перед Лігою арабських держав», – наголошують у США.

Генсекретар ООН закликає подолати розбіжності

За оцінками ООН, в результаті конфлікту в Сирії загинуло щонайменше 5 тисяч 400 осіб іще станом на початок року. При цьому місцеві спостерігачі говорять про сотню загиблих лише від понеділка, що був одним із найкривавіших днів від початку конфлікту 10 місяців тому.

Генеральний секретар ООН перед початком нинішнього засідання закликав членів Ради безпеки подолати розбіжності. «Я щиро сподіваюся, що ця зустріч, яку відвідають представники різних країн, у тому числі міністри закордонних справ, дасть можливість подолати всі розбіжності у розумінні того, як вирішити цю кризу», – заявив Пан Ґі Мун.

Голосування в ООН у справі сирійської резолюції очікують не раніше як 2 лютого.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG