Доступність посилання

ТОП новини

Рада безпеки ООН розглядає сирійське питання


Рада безпеки ООН почала в вівторок розглядати становище в Сирії, з приводу якого арабські і європейські країни підготували спільний проект резолюції.

Керівник Ліги арабських держав Набіль аль-Арабі і прем’єр-міністр Катару шейх Хамад бін Джасем бін Джабер ат-Тані доповіли про результати роботи в Сирії спостережної місії Ліги, яку через невпинне насильство в країні мусили припинити наприкінці минулого тижня.

Державний секретар США й міністри закордонних справ Франції і Великої Британії виступили на підтримку проекту резолюції, який передбачає підтримку плану Ліги арабських держав із вимогою до авторитарного президента Сирії Башара аль-Асада передати владу заступникові зі створенням уряду національної єдності і подальшими виборами нового парламенту і президента.

Росія, яка має в Раді безпеки право вето і яку вважають за традиційного союзника Асада, виступає проти цього проекту. Посол Росії в ООН Віталій Чуркін уже багато разів заявляв, що його країна не підтримає будь-який текст резолюції, який закликатиме до зміни режиму в Сирії.

Як сподіваються, голосування з приводу проекту резолюції могло б відбутися наступного тижня.

За останніми наразі оцінками ООН станом іще на початок січня, за 10 місяців протестів у Сирії проти влади Асада і їхнього придушення загинуло на той час уже понад 5 тисяч 400 людей. Люди гинуть там і далі. Зокрема, за твердженнями сирійських активістів, лише від понеділка в країні загинули ще понад сто людей.
XS
SM
MD
LG