Доступність посилання

ТОП новини

Нинішня влада у Києві ворожа до української мови (європейська преса)


Прага – Європейська преса широко інформує про слухання у Комісії із закордонних справ Сенату США стосовно питання ув’язненої в Україні лідера опозиції Юлії Тимошенко. Дочка Тимошенко Євгенія заявила в Сенаті США, що «мама в ув’язненні зазнає тортур, їй не дають спати», як цитують ці слухання європейські видання. Чимало оглядачів звертає увагу, що з наближенням виборів в Україні знову загострюється мовне питання і фахівці наголошують при цьому, що «якраз українська мова слабо охороняється в державі і винна у цьому саме влада». Газети попереджають, що морози в Європі стають все лютіші і найтривожніші повідомлення з України, де від холодів гине найбільше людей. Лише у неопалюваних домівках замерзло 14 громадян.

Чеська IDNES інформує, що дочка Юлії Тимошенко Євгенія заявила на слуханнях в Сенаті США, що її маму піддають тортурам в ув’язненні. Євгенія також стверджувала, що «її маму мордують таким чином, що не дають спати в камері ув’язнення». «Моя мама була незаконно ув’язнена, вже шість місяців терпить приниження та погане ставлення режиму Януковича, котрий хоче її зламати», – заявила Євгенія Тимошенко. Тут також повідомляється, що українська Генеральна прокуратура оголосила у вівторок про допуск для контролю стану здоров’я Юлії Тимошенко іноземних лікарів, включно з колишнім міністром охорони здоров’я Чехії Зузаною Ройтовою.

Польська Rzeczpospolita повідомляє, що в Україні за посередництва проросійських ультра на кшталт організації «Донбасская Русь» знову розпалюють спекуляції довкола української мови. Провокатори витягують на світ, як пише газета, побиті пліснявою, засалені міфи вже давно померлих ідеологів російської царської еміграції про нібито «штучність української мови». У діло знову пускають плітки на кшталт того, що назву «Україна» придумали поляки, що поляки придумали й «українську мову за гроші Відня». Хоча фахівці, «серйозні люди», як каже тут відомий професор з Києва Мирослав Попович, «не бачать тут місця для дискусій». Світ давно розглядає, як рівні – російську, польську та українську мови. Разом з тим Мирослав Попович наголошує: «проблеми з українською мовою в Україні залишаються: вона слабо охороняється, а політика нинішньої влади у цьому напрямку нейтральна або ворожа». Попович також вказує на те, що «багато представників української влади демонстративно користуються російською мовою, посилаючись при цьому нібито на вимоги виборців». Тут також зауважено, що невирішеною є проблема надання російські мові в Україні статусу регіональної, що допомогло б знизити напругу.

Чеська Lidové noviny інформує, що кількість загиблих від морозів в Україні сягнула вже 63 осіб, у Європі – до 90 осіб. Найбільше потерпають від морозів в Україні, як пише газета з Праги, бездомні, яких тут лише за офіційними даними до 100 тисяч, хоча є підрахунки про втричі більшу їхню кількість. Близько тисячі українців госпіталізовані з сильними обмороженнями.

Вже згадана IDNES повідомила, що місцями в Чехії минулої ночі зафіксовані морози нижче 30 градусів. У Празі знайдено тіло замерзлого бездомного чоловіка. Синоптики прогнозують ще сильніші морози наступними вихідними. Йдеться також про наростання проблем з транспортним рухом, особливо – залізничним.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG