Доступність посилання

ТОП новини

Головний лікар Росії: не ходіть на мітинг – можете замерзнути


Патріарх РПЦ також виступає проти антивладних мітингів
Патріарх РПЦ також виступає проти антивладних мітингів
Росіяни, які планують піти на демонстрацію протесту в суботу, повинні або залишатися вдома, або, якщо вже вирішили вийти на вулицю в такі морози, то принаймні мають тепло вдягнутися. Такі зворушливі поради надають росіянам як державні органи, в особі головного лікаря Росії Геннадія Онищенка, так і патріарх Російської православної церкви Кирило, який каже, що «православні не вміють ходити на мітинги».

За даними синоптиків, на вихідні в Москві очікується до мінус 18 градусів за Цельсієм. Тому вдягнути «бабусині валянки», а краще взагалі не виходити на вулиці радять росіянам і головний лікар країни Геннадій Онищенко, і патріарх Кирило напередодні запланованого на суботу мітингу опозиції.

Геннадій Онищенко говорить, що на сильному морозі росіян «не врятують теплі напої», і вони можуть взагалі зіграти негативну роль. Головний лікар Росії занепокоєний тим, що сучасна молодь не має теплого одягу, і що в такі морози потрібні «бабусині валянки», а не «демісезонний одяг», який переважно носять москвичі.

У грудні головний російський лікар також попереджав протестувальників, що якщо вони вийдуть на демонстрації, то підхоплять грип. А деякі російські оглядачі зауважували, що попередження Геннадія Онищенка про грип чомусь стосувалися тільки антикремлівських демонстрацій, а тим, хто збирався підтримувати кремлівську партію «Єдина Росія», грип і морози чомусь не загрожували.

Так само і нині головний російський лікар не говорить, щоб росіяни не йшли на «антипомаранчеві» альтернативні демонстрації на підтримку влади. А російські газети при цьому повідомляють, що якщо учасники антиурядових протестів ідуть на мітинг добровільно, то для участі в прокремлівських демонстраціях зганяють студентів та працівників бюджетної сфери. І їхня відмова брати участь у мітингу може коштувати їм робочого місця.

«Православним не місце на мітингах» – Кирило

Російський же патріарх Кирило взагалі говорить, що «православним не місце на мітингах – вони моляться у тиші монастирів, у келіях та в домах». Вже декілька місяців глава Російської православної церкви намагається переконати свою паству в тому, що в Росії вже було досить революцій. І запорука успіху для росіян – діалог зі владою. Про це патріарх Кирило особливо докладно говорив у своєму нещодавньому різдвяному інтерв’ю.

«Ми вичерпали усі можливості здійснювати революційну перебудову життя нашого суспільства. Наш шлях – це спокійний, еволюційний розвиток. У тому числі, через реальний діалог з владою. У тому числі і через зовнішній прояв протесту, але таким чином, щоб не здригалися підвалини державного життя», – сказав патріарх Кирило.

Організатори антиурядових демонстрацій обіцяють, що їхні акції будуть виключно мирними і не такими тривалими, як останні мітинги у грудні.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG