Доступність посилання

ТОП новини

Кібератака на режим Януковича


EХ.UA розблокували через атаку на сайти органів влади?
EХ.UA розблокували через атаку на сайти органів влади?
Київ – Усі IP-адреси, з яких проводяться блокування сайту Президента, передані до правоохоронних органів, заявляють в Держслужбі спецзв’язку і захисту інформації. Протягом двох діб невідомим вдалося вивести з ладу сайти Адміністрації Президента, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки, та Партії регіонів, із перебоями працювали веб-ресурси Кабінету міністрів, Державної податкової служби та Національного банку. Українська влада вперше зіткнулася з таким видом спротиву. Хакерські атаки розпочалися після закриття файлообмінника EX.UA. Аргумент правоохоронців – боротьба з піратством ­– багатьом інтернеткористувачам здався непереконливим.

Після дводобової інтернет-війни між хакерами та адміністраторами сайтів державних установ стало відомо, що слідство відкликало вимогу про блокування домену EX.UA, однак кримінальну справу про порушення прав інтелектуальної власності продовжують розслідувати. Про це Радіо Свобода повідомила речниця Печерського райуправління київської міліції Наталя Стеценко.

«У межах розслідування кримінальної справи за фактом порушення авторських прав слідчий прийняв рішення про передчасність закриття сайту. Дирекції сайту направили лист із цією інформацію. Тепер він може відновити свою роботу», – сказала Стеценко.

Йдеться лише про розблокування інтернет-адреси сайту. Тим часом обладнання залишається заарештованим. Відтак, юристи, які захищають інтереси EX.UA, намагаються повернути вилученi пiд час обшукiв 200 серверiв.

На сайтах органів влади все одно нічого корисного немає – Оруджалієв

Утім, навряд чи розблокування домену EX.UA є наслідком кібератаки на сайти державних органів, вважає головний редактор сайту, присвяченого інтернет-бізнесу, AIN.UA Артур Оруджалієв.
В інтернеті багато людей, інтернет нині сильний
Артур Оруджалієв

«Показали, що в інтернеті багато людей, що інтернет нині сильний. Паралізували роботу та привернули увагу – це так. Але ж якби це відбувалося десь у Естонії чи Норвегії, де сайти державних відомств реально використовуються, а їхня зупинка паралізує галузі, бо там електронний уряд та інше. У нас там нічого корисного немає, і тими сайтами майже ніхто не користується. Відповідно, гадаю, матеріальних проблем це нікому на принесло», – припустив Оруджалієв.

Тим часом у Держслужбі спецзв’язку і захисту інформації повідомили, що IP-адреси, з яких проводиться блокування, передані до правоохоронних органів. У Держспецзв’язку додають, що такі дії мають ознаки правопорушення, передбаченого статтею 361 Кримінального кодексу України, яка передбачає ув’язнення терміном до 5 років.

Люди показали своє ставлення до режиму Януковича – Денисенко

Тож за віртуальну акцію протесту проти авторитарної влади її учасники можуть отримати цілком реальні терміни, відзначив у коментарі для Радіо Свобода політолог Денис Денисенко.
Це перший такий удар по тому режиму, який створює Янукович
Денис Денисенко

«Люди об’єдналися навколо ідеї і таким чином показали владі своє ставлення до неї. Адже участь брали не лише хакери, а й звичайні користувачі, які просто отримали інструкції – як це робити. Це перший такий удар по тому режиму, який створює Янукович. Спроба дуже вдала. Це позитивна річ, для мене, як для людини, яка живе у цій країні, яка показала владі, що не слід тиснути, бо протидія буває теж дуже сильною», – наголосив Денисенко.

31 січня правоохоронні органи закрили файлообмінник ЕХ.UA за порушення прав інтелектуальної власності. Користувачі, обурені припиненням роботи EX.UA, поширюють в соцмережах заклики атакувати сайти органів влади на знак протесту. У багатьох коментарях на Facebook містилися прямі вказівки до того, як взяти участь в DDoS-атаці через консоль. Крім того у ЗМІ з’явилася інформація про ідеї підключити до цієї діяльності хакерську групу Anonymous, що влаштувала атаки на сайти ФБР і Міністерства юстиції США.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG