Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз» пропонує «Газпромові» допомогу з газом для Європи


Компанія «Нафтогаз України» заявила сьогодні, що готова допомогти російському газовому монополістові «Газпрому» в повному забезпеченні споживачів Європи природним газом.

Значні морози на території Росії спричинили зменшення обсягів постачання природного газу на кордоні з Україною, мовиться в повідомленні «Нафтогазу».

Водночас компанія знову запевняє, що не здійснює додаткових відборів газу із заявлених «Газпромом» транзитних обсягів, а зростання споживання в Україні компенсує за рахунок відбору газу із українських підземних газосховищ.

«Нафтогаз» також повторює, що в повному обсязі виконує заявки «Газпрому» на транзит російського природного газу через територію України до країн Європи.

Раніше сьогодні Європейська комісія повідомила, що впали обсяги постачання природного газу з Росії до восьми країн Європейського Союзу – Австрії, Болгарії, Греції, Італії, Польщі, Румунії, Словаччини і Угорщини.

Україна вже кілька разів заперечувала заяви з Росії, ніби до цієї нестачі обсягів призводить надмірний відбір нею російського газу з транзитних газогонів.

Зокрема, раніше сьогодні міністр енергетики й вугільної промисловості Юрій Бойко заявив, що низка європейських країн отримує менше від заявленої кількості природного газу через українську газотранспортну систему внаслідок того, що російський «Газпром» знизив обсяги постачання газу – до 415 мільйонів кубометрів на добу з запланованого рівня в 490 мільйонів.

При цьому він наголосив, що Україна відбирає газ відповідно до контракту, але через те, що з Росії надходить недостатньо газу, його й не вистачає в Європі.

Учора «Нафтогаз України» вже наголошував, що обсяги транзиту природного газу через територію України та відбору імпортованого з Росії природного газу перебувають на рівні, визначеному контрактом із «Газпромом», а збільшення споживання природного газу в Україні, пов’язане зі значними морозами, компенсується виключно за рахунок відбору газу з українських підземних газосховищ.

Раніше того ж дня гендиректор російської компанії «Газпром експорт», експортного підрозділу «Газпрому», Олександр Медведєв, реагуючи на повідомлення Італії, що там недоотримують до 20 відсотків від запланованого обсягу російського газу, заявив, що Україна, «сидячи на транзитних трубах», відбирає газу значно більше за контрактні обсяги.
XS
SM
MD
LG