Доступність посилання

ТОП новини

Росія боїться втратити в Сирії свої мільярди


Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров провів переговори з сирійським президентом Башаром Асадом у Дамаску, 7 лютого 2012 року
Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров провів переговори з сирійським президентом Башаром Асадом у Дамаску, 7 лютого 2012 року
Прага – У вівторок у Дамаску міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров провів переговори з сирійським президентом Башаром Асадом. Цього ж дня в Хомсі на заході країни тривали сутички опозиції з урядовими силами, є нові жертви. У той час, як Росія веде діалог із сирійською владою, західні дипломати продовжують покидати Сирію.

Російського главу зовнішньої політики Сергія Лаврова і його супутника, главу зовнішньої розвідки Росії Михайла Фрадкова в Дамаску зустріли тисячі проурядових демонстрантів із російськими, китайськими та сирійськими прапорами та гаслами вдячності Росії й Китаєві за блокування, як вони вважають, проопозиційного проекту резолюції Ради безпеки ООН.

Ще перед цим сирійська опозиція категорично відмовилася від російського посередництва у переговорах зі владою Башара Асада. Тому керівник МЗС Росії Сергій Лавров переконував у вівторок сирійську владу йти на реформістські поступки опозиції. А Башар Асад запевняв російського міністра у готовності до переговорів з опозицією та висловив сподівання на продовження і розширення співпраці з Лігою арабських держав. Лавров обіцяв, зі свого боку, допомогти в розв’язанні кризи в Сирії на «основі положень, висунутих Лігою арабських держав».

«Ми підтвердили нашу готовність допомогти, як лише можливо й оперативно, у подоланні кризи на основі положень, які містяться в ініціативі Ліги арабських держав, що була висунута 2 листопада. Зокрема, згідно з даною ініціативою, президент Сирії запевнив нас, що він повністю зосереджується на досягненні зупинення насильства всюди, звідки б воно не загрожувало», – заявив Сергій Лавров.

Американський експерт з питань Сирії, політолог-сходознавець із університету Джоунза Гопкінса з Балтімора Роберт Фрідман вважає, що Росія боїться втратити в Сирії військово-морську базу в Тартусі, мільярдні (4–6 мільярдів) контракти на постачання зброї режимові Асада, та й вибори Путіна змушують Москву вести в Сирії антизахідну гру.

Цей аналітик очікує, що США будуть озброювати сирійську опозицію. «На відміну від ситуації з Лівією, щодо Сирії немає резолюції Ради безпеки ООН. Без неї президент Барак Обама навряд чи щось спробує тут радикальніше. Найімовірніше, Білий дім може підтримати план постачання зброї сирійській опозиції через Туреччину. Водночас США можуть розраховувати на продовження масованого дезертирства із силових структур Сирії, котре допоможе, рано чи пізно, створити паралельний уряд в країні… Це виглядає логічним на тлі продовження експорту російською зброї до Сирії, коли весь світ, за винятком Росії і Китаю, опинився на боці сирійського народу, що виступив проти режиму Асада», – сказав Радіо Свобода Роберт Фрідман.

Західні дипломати покидають Сирію

Тим часом у вівторок Франція, Іспанія, Італія та Нідерланди приєдналися до США та Великої Британії і відкликали своїх послів із Дамаска. Речники ЄС поки що не повідомили про свої плани щодо дипломатичної місії в Дамаску, котра там ще залишається. Брюссель лише інформує про обговорення можливих санкцій проти сирійського Центрального банку.

Тим часом німецька поліція у вівторок заарештувала двох чоловіків за підозрами, що вони стежили за сирійськими опозиціонерами в Німеччині. Міністр закордонних справ цієї країни Ґідо Вестервелле викликав сирійського посла в Берліні та заявив йому, що німецька влада не буде дозволяти такі дії.

«Ми даємо чітко зрозуміти сирійській владі, що такі дії проти сирійської опозиції в Німеччині влада країни не сприймає і це є незаконно. Якраз тому я викликав сьогодні сирійського посла в Міністерство закордонних справ», – зазначив Ґідо Вестервелле.
Турецький прем’єр-міністр Реджеп Тайїп Ердоган
Турецький прем’єр-міністр Реджеп Тайїп Ердоган

Свої дипломатичні пропозиції висуває Туреччина. У вівторок турецький прем’єр-міністр Реджеп Тайїп Ердоган оголосив про «нову ініціативу» щодо врегулювання в Сирії в умовах, коли Рада безпеки ООН «зазнала фіаско» через китайське і російське вето. Ердоган не сказав про деталі свого плану, але наголосив, що це буде багатостороння ініціатива «тих сил, котрі підтримують народ, а не сирійську владу».

Незважаючи на запевнення Башара Асада покінчити з насиллям, сирійське Міністерство внутрішніх справ у вівторок заявило, що продовжує атакувати «терористичні групи» в Хомсі та околицях. Правозахисники Сирії кажуть, що у вівторок у Хомсі вже загинуло до 15 цивільних. Вчора, за даними сирійських активістів, там загинуло близько 100 осіб. Підтвердження цих даних із незалежних джерел немає.

За оцінками, за майже рік насильства в Сирії загинуло понад 6 тисяч осіб. Як оголосив у вівторок Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ), серед жертв конфлікту щонайменше 400 сирійських дітей.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG