Доступність посилання

ТОП новини

Росія несе відповідальність за жахіття у Сирії – Гілларі Клінтон


Гілларі Клінтон
Гілларі Клінтон
Нью-Йорк – Держсекретар США Гілларі Клінтон назвала «комедією» поведінку Росії та Китаю, що наклали вето на проект резолюції Ради безпеки ООН із закликом до президента Сирії Башара Асада піти у відставку. Різко засудили такі дії Росії та КНР також інші офіційні представники США.

Резолюцію Ради безпеки готували протягом тривалого часу. Дипломати прагнули покласти край насильству в Сирії, де тривають виступи проти диктатури, а війська правлячого режиму вогнем розганяють демонстрації. За підрахунками правозахисних організацій, там уже загинуло близько шести тисяч мирних жителів.

Текст резолюції редагували багато разів з огляду на просирійську настанову делегацій Росії та Китаю. Резолюція Ради безпеки підтримує план мирного врегулювання, запропонований Лігою арабських держав.

З 15 членів Ради 13 проголосували «за», але Росія й Китай заблокували документ, вважаючи його «зазіханням на суверенітет Сирії». Москва є союзником Дамаска і постачає режим озброєннями.

Члени Ради безпеки не хочуть брати участі у тактиці зволікання

Сюзен Райс, глава американської делегації в ООН, вважає дії Росії зволіканням.

«Ми всі вважаємо обурливими дії Росії та Китаю, які заблокували резолюцію, що фактично була політичною підтримкою ініціативи Ліги арабських держав і засуджувала насильство. А ще обурливішим є той факт, що вето Росії й Китаю надійшло тоді, коли (президент) Асад убиває дедалі більше людей. Росія запропонувала поправку до тексту, націлену на те, щоб відкласти голосування до середини наступного тижня, тож члени Ради безпеки сказали «ні», враховуючи швидке погіршення ситуації у Сирії… Члени Ради безпеки не хочуть брати участі у російській тактиці зволікання», – зазначила Сюзен Райс.

Державний секретар США Гілларі Клінтон заявила, що, блокуючи резолюцію Ради безпеки, Росія «несе відповідальність за жахіття, що ми бачимо на території Сирії». Там лише за минулі вихідні було понад 200 жертв армійського наступу на місто Хомс.

Президент США Барак Обама назвав дії сирійського уряду «мерзенною атакою на мешканців міста Хомс». Він вважає, що Башар Асад «не має права керувати Сирією і втратив усю легітимність в очах свого народу й світової спільноти».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG