Доступність посилання

ТОП новини

Урядові війська Сирії наступають на супротивників режиму


Антиурядовий протест у Хомсі, 1 лютого 2012 року
Антиурядовий протест у Хомсі, 1 лютого 2012 року
Прага – У середу в Сирії урядові війська продовжували атакувати позиції супротивників режиму президента Башара Асада поблизу Дамаска, в районі Ваді-Барада поблизу кордону з Ліваном та в Хомсі, що в центрі країни. Десятки цивільних та військових загинули у цих сутичках. У вівторок Рада безпеки ООН не змогла дійти згоди щодо резолюції про ситуацію в Сирії.

Згідно з інформаціями базованої в Лондоні Організації зі спостереження за правами людини в Сирії, у перебігу боїв у районі Ваді-Барада поблизу ліванського кордону загинуло від 6 до 17 осіб, включно з військовими, котрі перейшли на бік опозиції.

У місті Хомсі, що в центрі Сирії, у сутичках між прихильниками і противниками режиму Башара Асада загинуло щонайменше 8 мирних жителів та 15 військових. Ще три особи, включно з жінкою та дитиною, були вбиті силами безпеки у місті Ідліб на північному заході Сирії.

Рада Безпеки ООН поки що не може досягнути компромісу щодо Сирії

Країни Заходу висловили підтримку планові Ліги арабських країн, котрий був покладений в основу проекту резолюції Ради Безпеки ООН. План передбачає, зокрема, відставку президента Сирії Башара Асада та формування уряду національної єдності.

Держсекретар США Гілларі Клінтон заявила, що Сирія перебуває на грані громадянської війни: «На даний момент абсолютно очевидно, що переважна більшість нападів на мирних громадян – на совісті сил Башара Асада. Однак, з наростанням озброєності громадян для опору насильству з боку режиму, насилля все більше виходить з-під контролю…У всіх нас є вибір: стати на бік сирійського народу і держав регіону або взяти на себе відповідальність за це насильство, котре здійснюється в Сирії».

Росія, навпаки, вважає неприпустимим натиск на Дамаск, стверджуючи, що це перший крок на шляху до зовнішнього втручання в Сирії. Так заявив, зокрема, посол Росії в ООН Віталій Чуркін: «Не нашкодь – ось принцип, про котрий не можна забувати при роботі над проектами резолюцій Ради безпеки. Адже відомо, що своїми рішеннями ми можемо ускладнити ситуацію, провокувати нові конфлікти, нове кровопролиття. Коли ви сидите за кермом (а Ліга арабських країн зараз якраз у такому становищі), інколи ви можете занадто сильно натиснути на газ і в підсумку опинитися в ямі».

Гілларі Клінтон, зокрема, назвала «неправдивими» твердження про те, що ухвалення резолюції може призвести до «лівійського сценарію» – іноземного збройного втручання у конфлікт у Сирії. Цим вона заперечувала подібні твердження міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG