Доступність посилання

ТОП новини

Американські дипломати покинули Сирію


Американські дипломати у понеділок залишили Сирію. Цього ж дня війська сирійського президента Башара Асада продовжували придушувати прихильників опозиції. Щонайменше 20 осіб загинуло унаслідок ракетних та стрілецьких обстрілів. Після того, як Рада безпеки ООН не змогла ухвалити резолюції стосовно подій у Сирії, у світі не вщухають дискусії, як зупинити насильство у цій країні.

Зранку представники опозиції в Сирії повідомляли про загибель у Хомсі, що на заході країни, щонайменше 17 осіб після бомбардування міста військами Башара Асада.

Влада заперечує обстріли і заявляє, що «за цим стоять терористичні банди», які, за її словами, винні й у вибуху на газогоні Хомса.

Також повідомляється, що в інших містах Сирії – Алеппо,Забадані, Дамаску – в понеділок загинуло щонайменше троє цивільних.
Внаслідок бомбардування у Сирії загинули 12 осіб
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:24 0:00
У Сирії створено ще одну опозиційну силу

Сирійські військові, які перейшли на бік опозиції, оголосили у понеділок про створення військової ради з метою «усунення з посади президента країни Башара Асада».

Цей новий орган опозиції Сирії названо Вищою революційною радою, як заявив її голова, генерал Мустафа Ахмед аш-Шейх. Цей найвищий командир серед дезертирів з лав режиму Асада, за повідомленнями, втік до Туреччини.

Поки що незрозуміло, у яких стосунках буде цей новий орган військових зі створеною раніше Вільною сирійською армією, в яку об’єдналися колишні військові, які перейшли на бік повстанців.

Захід знову звертається до Росії

Французький президент Ніколя Саркозі заявив у понеділок після переговорів з канцлером Німеччини Анґелою Меркель про солідарність із народом Сирії.

Він також пообіцяв зв’язатися з російським керівництвом, яке разом з Китаєм у суботу заблокувало резолюцію Ради безпеки ООН щодо Сирії. «Я збираюся, з дозволу Анґели Меркель, зателефонувати російському президентові Дмитру Медведєву з приводу Сирії і буду вести мову від нас обох. А французький прем’єр-міністр Франсуа Фійон також звернеться до російського прем’єр-міністра Володимира Путіна з тієї ж проблеми», – заявив французький керівник.

Посол Сполучених Штатів при ООН Сюзан Райс попередила, що Росії і Китаєві загрожує та сама міжнародна ізоляція, що й сирійському лідерові Асаду, і що вони «шкодуватимуть» через своє голосування.

Якщо Ліга арабських держав попереджає про загрозу громадянської війни в Сирії, то російський міністр закордонних справ Сергій Лавров відкинув критику Заходу щодо російського вето на суботній проект резолюції Ради безпеки ООН і сказав, що такі закиди на адресу Москви «межували з істерією».

У вівторок, 7 лютого, Лавров має вилетіти на переговори до Дамаска.

Росія наполягає на кількох джерелах насильства в Сирії. Китай також виправдовує свою незгоду з останнім проектом резолюції Ради безпеки намаганням «відстояти справедливість».

Тим часом посол США в Сирії Роберт Форд разом з іншими американськими дипломатами залишив у понеділок Сирію з міркувань безпеки, коли влада фактично не здатна її гарантувати в умовах зростання насильства в державі.

З початку конфлікту в березні минулого року в Сирії там загинуло, як вважають, уже понад 6 тисяч осіб.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG