Доступність посилання

ТОП новини

Румунія чекає на новий уряд


У Румунії почалися переговори про створення уряду майбутнього прем’єра Міхая Резвана Унґуряну
У Румунії почалися переговори про створення уряду майбутнього прем’єра Міхая Резвана Унґуряну
У Румунії почав переговори про створення нового уряду майбутній прем’єр-міністр Міхай Резван Унґуряну – колишній голова Служби зовнішньої розвідки Румунії, а ще відомий як історик і колишній міністр закордонних справ. Дотеперішній прем’єр Еміл Бок подав у відставку після хвилі протестів проти політики суворих бюджетних заощаджень.

Міхай Резван Унґуряну, якого призначив створити і очолити майбутній уряд президент Траян Бесеску, почав у вівторок переговори про його склад із учасниками владної коаліції. За повідомленнями, підтримку від коаліції він уже отримав.

Першими кандидатами на заміну називають міністрів економіки і фінансів. Обидва зазнали різкої критики за заходи радикальної економії, вжиті за умовами рятівної для країни позики від Європейського Союзу і Міжнародного валютного фонду.

43-річний Унґуряну має репутацію інтелектуала. На посаді голови Служби зовнішньої розвідки він утримав структуру від скандалів, що підривали її за попередніх керівників. Перед тим, у 2004–2007 роках, Унґуряну, історик за освітою з дипломом Оксфорда й університетський викладач, був міністром закордонних справ Румунії.

Його призначення оголосили в понеділок, після того, як у відставку подав попередній прем’єр Еміл Бок, заявивши, що хоче «зменшити політичну й суспільну напруженість» – в країні тижнями тривали масові протести проти його суворої економічної політики.

«Я вважаю, що цей уряд виконав свій обов’язок. Я вважаю, що настав час звільнити місце новому урядові, який зміцнить результати нашої роботи і буде популярнішим, бо заходів заощадження більше не лишилося», – сказав Бок.

Новий прем’єр продовжить попередній курс

Майбутній прем’єр каже, що його головним пріоритетом буде «економічна й політична стабільність Румунії», але він і далі проводитиме реформи й політику попереднього, переважно правого, уряду.

«Уряд, який я маю намір створити, потребуватиме твердої парламентської підтримки, довіри громадян Румунії і чіткої політичної позиції. Як громадянин Румунії, політик, викладач, я завжди мав політичні погляди правого спрямування», – заявив Унґуряну.

Як вважають, новий уряд матиме підтримку владної коаліції, яка має невелику, але тверду більшість у парламенті. Міхай Резван Унґуряну, як і Еміл Бок, дотримується таких самих поглядів, як і президент Траян Бесеску.

Опозиція хоче дострокових виборів

Але найбільша коаліційна партія, Демократично-ліберальна, буквально за лічені тижні протестів різко втратила підтримку. Тепер вона цілком може програти майбутні парламентські вибори, що мають відбутися в листопаді.

Натомість опозиція звинувачує Бесеску і його прихильників у «політичних маніпуляціях» зі зміною уряду напередодні виборів. Один із двох лідерів Соціально-ліберального союзу, новоствореного об’єднання головних опозиційних сил, і правих, і лівих, Крін Антонеску заявляє: «Звичайно ж, є ще два кроки, які треба зробити, щоб Румунія справді мала шанс отримати нове й легітимне політичне керівництво, – це відставка президента Бесеску і дострокові вибори».

Водночас другий співголова об’єднаної румунської опозиції Віктор Понта, так само вимагаючи дострокових виборів, каже, що виступає за продовження співпраці з МВФ.

Суворі умови вивели з економічної кризи і привели до соціальної

Саме виконання умов позики від ЄС і МВФ 2009 року, за якою Румунія отримала 20 мільярдів євро на порятунок економіки від кризи, змусило попередній уряд до запровадження непопулярних заходів: були значно збільшені податки, заморожені пенсії, зарплата в бюджетному секторі скоротилася на чверть, а десятки тисяч бюджетників були звільнені.

Ці та інші заходи вилилися в середині січня у масові протести по всій країні, які в столиці Бухаресті переросли в заворушення з десятками потерпілих.

Міхай Резван Унґуряну має подати до парламенту склад свого майбутнього уряду в 10-денний термін. Парламент має схвалити його упродовж 60 днів, інакше буде достроково розпущений.

Поки що, після відставки Еміла Бока, уряд, який і далі виконує свої обов’язки, очолює єдиний безпартійний у його складі, міністр юстиції Кетелін Предою.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG