Доступність посилання

ТОП новини

Україна: нова торговельна війна і сильні морози (європейська преса)


В уряді України кажуть, що Росія критикує український сир із мотивів конкуренції
В уряді України кажуть, що Росія критикує український сир із мотивів конкуренції
Прага – Європейські газети інформують про деталі насування нової торговельної війни між Росією та Україною, що стартувала з російських заборон на ввезення українського сиру. Як звертають увагу оглядачі, Чехія вибрала Україну як одну з пріоритетних для свого експорту. Преса також попереджає, що українська опозиція ніяк не може реально об’єднатися і кожна з політичних сил «тягне ковдру» лідера на себе. Європейські видання попереджають, що на Україну, де гине найбільше людей від холодів, на кінець тижня насуваються сильні морози.

Польська Rzeczpospolita інформує про «нову торговельну війну Кремля» проти України, що почалася у вівторок російськими заборонами на ввезення українського сиру. Про це попередив головний санітарний лікар Росії Геннадій Оніщенко, який ще в січні «погрожував блокадою імпорту українських продуктів тваринництва». Оніщенко наголосив, як цитує газета з Варшави, що заборони на імпорт з України стосуватимуться тих виробників продуктів, «котрі відмовилися співпрацювати з Росією щодо покращення якості продукції». Першими озвучені в Москві претензії на українські сири, що їх росіяни отримують щороку до 60 тисяч тонн. «У Києві справу цю вважають провокацією, бо до цього часу документів із Росії стосовно якості сиру ніхто не отримав», – зауважила польська газета. В українському уряді також вважають, що Росія критикує український сир із мотивів конкуренції. Оглядачі, яких цитує видання, бачать у новій торговельній війні й політичні мотиви та бажання Кремля схилити Україну до членства в Митному союзі під егідою Росії.

Чеська Lidove noviny звертає увагу на рекордний чеський експорт, котрий сягає нині до 3 трильйонів чеських крон на рік і понад 80 відсотків його йде до країн ЄС. Хоча газета наголошує також, що серед 12 пріоритетних країн щодо вивозу з Чехії є й Україна.

Російська «Независимая газета» оголосила, що «в Україні де-факто стартували передвиборчі перегони» до Верховної Ради. Видання також вважає, що українська опозиція далека від реальної згоди про спільні дії під час цих виборів і поки-що триває змагання за те, хто стане головним локомотивом на цих виборах. Особливо гостро реагують на успіхи одна одної такі сили, як «УДАР» Віталія Кличка і «Фронт змін» Арсенія Яценюка. Останній намагається всіляко позиціонувати себе на Заході як головну опозиційну силу, а, скажімо, «УДАР» Віталія Кличка Яценюк намагається відсунути на манівці місцевих виборів, зокрема – мера Києва. На сьогодні обидві сили мають шанси пройти до парламенту, але партія Яценюка має їх удвічі більші, аніж «УДАР» Кличка. Газета також інформує, що опозиція поки-що далека навіть від спільних мажоритарних списків по округах.

Вже згадані чеські Lidove noviny інформують, що в Європі від морозів на кінець дня 7 лютого загинуло вже понад 450 осіб. Газета також звертає увагу, що в Україні, де морози призвели від 27 січня до вівторка до смерті щонайменше 136 осіб, на кінець тижня очікується до мінус 30 градусів.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG