Доступність посилання

ТОП новини

«Таджицька ода Путіну» дивує росіян


Відеозапис пісеньки на підтримку Путіна, що поширюється в інтернеті, – агітація чи антипропаганда?
Відеозапис пісеньки на підтримку Путіна, що поширюється в інтернеті, – агітація чи антипропаганда?
Прем’єр-міністр і кандидат на президента Росії Володимир Путін, як виглядає, отримав напередодні березневих президентських виборів несподіваного прихильника – чи супротивника? Інтернетом ходить відеозапис пісеньки з вихвалянням Путіна від імені таджицького іммігранта – таким солодким, що в ньому одні вбачають неоковирні лестощі, інші ж антипропаганду.

Дивує, кажуть оглядачі, не те, що пісенька з нестримною хвалою Володимирові Путіну за лічені дні здобула раптову популярність – дивує те, що з такою хвалою виступив її виконавець, названий таджиком. Адже в Росії не таємниця, як ставляться там до мігрантів із Таджикистану, нерідко нелегалів, які працюють на найчорніших роботах.

До самого ролика доданий короткий підпис: Толібджон Курбанханов із Таджикистану присвятив Володимиру Путінові свою пісню «ВВП» – за ініціалами. Хто насправді той пристойно вдягнений молодик із дещо «східними» рисами обличчя, який із легким акцентом і трохи не в тон проспівав не зовсім грамотною російською мовою й не завжди в риму свою пісню на тлі московських краєвидів, наразі не відомо.



Незнаний автор стверджує, що Путіна послав Росії Бог, що він Божий посланник, але згадує також, що той «працював агентом рік-у-рік» і є «найкращим спортсменом і сином народу», а в приспіві заявив, що «ВВП врятував країну», «підняв Росію» і «стабільність зберігає». Тому, співає він, «настав час для всіх нас правильно обрати і цього разу».

Щире підлабузництво чи прихована іронія?

Посилання на цей відеоролик дають усі, кому не ліньки, в тому числі й солідні засоби інформації, і згадки про нього викликають численні коментарі найрізноманітнішого спрямування.

Один із діячів таджицької діаспори в Росії, керівник громадської організації «Таджицька діаспора в Санкт-Петербурзі» і почесний консул Таджикистану в цьому російському місті Мухаммадназар Мірзода каже, що Толібджон Курбанханов – дійсно 28-річний громадянин Таджикистану, який живе в іншому місті в Росії, в столиці Башкортостану Уфі. Цих його слів не перевіряли – та, врешті, мабуть, не так і важливо, хто конкретно той хлопець на відео.

Бо останні ініціативи Путіна, які він висловлював цими днями з приводу необхідності зробити суворішими імміграційні норми в Росії, – а це боляче вдарить значною мірою якраз по таджиках, із яких кожен сьомий хоч раз на рік наїжджає до Росії на сезонні роботи, – а також уже згадане ставлення в цій країні до упосліджених чорноробів-таджиків викликають у багатьох підозру, що відеоролик із вихвалянням Путіна від імені таджика, м’яко кажучи, нещирий. А, говорячи відвертіше, може бути просто спрямованим проти Путіна такою своєю надмірною і невмілою хвалою. Один із відомих російських блогерів Олександр Плющев назвав його «найкращим антипутінським роликом в історії».

Та не бракує й інших коментарів. Користувачі російського інтернету звертають увагу, що, які б не були справжні мотиви незнаних творців цього ролика, для багатьох росіян, звиклих некритично чи й із обожнюванням ставитися до влади, він дійсно стане ще одним закликом підтримати на виборах саме «найкращого в країні» Путіна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG