Доступність посилання

ТОП новини

Учасникам мітингу на підтримку Путіна не заплатили


На поверхню виходять неприємні для російської влади подробиці
На поверхню виходять неприємні для російської влади подробиці
Прага – На поверхню виходять неприємні для російської влади подробиці про те, як у Росії проводили останній масовий мітинг за підтримку прем’єра і кандидата на президента Володимира Путіна. Стало відомо, що на мітинг 4 лютого в Москві, на Поклінній горі, чимало людей прийшли під тиском чи ж за гроші, яких багато з них так і не отримали. Натомість організатори цього мітингу з партії «Єдина Росія» називають провокацією подібні закиди. Однак Радіо Свобода знайшло чимало людей, які доводять правдивість цієї історії.

За даними управління Міністерства внутрішніх справ Москви, 4 лютого у мітингу на Поклінній горі на підтримку кандидата на президента Росії Володимира Путіна взяло участь близько 140 тисяч осіб. Сьомого лютого до редакції Радіо Свобода зателефонувала людина, яка брала участь в організації, так би мовити, «акторів для масових сцен» і повідомила, що згідно із замовленням від партії «Єдина Росія», його люди приїхали на мітинг на Поклінній горі. За це їм обіцяли заплатити по 500 рублів, однак своїх зароблених грошей вони не отримали.

Учасникам мітингу на підтримку Путіна не заплатили
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Під час зустрічі з журналістами Сергій Морозов, який назвав себе «бригадиром акторів із масових сцен», розповів детальніше про участь у мітингу на підтримку кандидата на президента від влади.
Якщо мітинг обіцяли проплатити, але цього не зробили – це вже недолік у роботі «Єдиної Росії»
Сергій Морозов

«Другого лютого я отримав замовлення на проведення мітингу від Жені, який працює в «Єдиній Росії». Мені необхідно було зібрати 250 людей. Учасникам дали орієнтир: оплата 500 рублів кожному… Після завершення мітингу заплатили лише 85 людям, 160 залишили без оплати. Якщо мітинг обіцяли проплатити, але цього не зробили, це вже недолік у роботі «Єдиної Росії». Дуже багато посередників. Вже постфактум я довідався, що вартість мітингу була 1500 на одного учасника. Але моїм людям заплатили по 500 рублів. Ймовірно, керівництво «Єдиної Росії» недобросовісно ставиться до своїх виборців», – зазначив Сергій Морозов.

За його словами, зв’язатися із замовником від «Єдиної Росії» йому більше не вдалося, партія свою причетність заперечує, а документальних підтверджень замовлення у Сергія Морозова немає.

«Все було на словах, – каже він, – ніякого письмового договору, звичайно, не було. Ми звернулися до прокуратури Москви, але нам відмовилися допомогти, бо письмових доказів немає».

«Єдина Росія» каже, що це провокація

У «Єдиній Росії» заперечили інформацію про те, що партія збирала людей на мітинг на Поклінній горі.
Ні партія, ні будь-які структури від неї не укладали угод ні усних, ні письмових
Наталія Бурцева

Керівник прес-служби московського відділення партії «Єдина Росія» Наталія Бурцева заявила Радіо Свобода: «Все це провокації. Ні партія, ні будь-які структури від неї не укладали угод ні усних, ні письмових. І ніхто не змушував нікого приходити. Єдине ми знали, що буде мітинг, тому запросили всіх охочих. Вони й прийшли. Все інше – плітки і вигадки».

Тим часом Громадська палата Росії, що забезпечує взаємодію російських громадян із органами влади, підвела підсумки роботи телефонів довіри для викладачів. Виявилося, що надійшло близько двох тисяч скарг від вчителів на те, що їх примушували брати участь у мітингу 4 лютого на Поклінній горі. Надійшли звернення й з інших бюджетних організацій.

Це підтвердила Радіо Свобода і працівниця компанії «МосЕнерго», що на мітинг на Поклінну гору йшла за розпорядженням адміністрації. Подібний досвід мала і директор дитячо-юнацького центру «Каравела» Олена Травіна. Вона повідомила 1 лютого «Нову газету», що вчителів Зеленограда відправляють на мітинг на Поклінну гору за рознарядкою. Наступного дня їй запропонували звільнитися і, врешті-решт, таки звільнили з роботи. Потім, після втручання уповноваженого з прав дитини у Москві, Олені Травіній запропонували відновитися на роботі. Вона до сьогодні в роздумах, що ж робити.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG