Доступність посилання

ТОП новини

Меркель: Грецію не викинуть із «єврозони»


Грецький уряд вже двічі не зміг ухвалити рішення щодо плану фінансової допомоги країні
Грецький уряд вже двічі не зміг ухвалити рішення щодо плану фінансової допомоги країні
Анґела Меркель пообіцяла, що Грецію «не викинуть» із єврозони, навіть якщо Афіни так і не погодяться з планом фінансової допомоги, який вони вже двічі не змогли ухвалити. Інвесторів хвилював той факт, що вчора увечері, коли Анґела Меркель виступала зі своєю промовою, пройшов другий термін для ухвалення пакету фінансового порятунку Греції.

Виступаючи в Берліні, Анґела Меркель заявила, що питання про те, що Греція має покинути єврозону, «взагалі не стоїть». У той час, як європейські лідери тиснуть на Афіни, щоб Греція якнайшвидше погодилася на вже другий пакет допомоги, який може відвернути дефолт країни, Меркель заявила, що вона «не братиме участі» у виштовхуванні Греції з єврозони.

Разом з тим на зустрічі з французьким президентом Ніколя Саркозі у понеділок Анґела Меркель заявила, що Афіни вже не мають часу на роздуми щодо умов отримання 130 мільярдів євро від Євросоюзу, Європейського центрального банку та Міжнародного валютного фонду.

Грецький уряд під керівництвом технічного прем’єр-міністра Лукаса Пападімоса вже вдруге цього тижня не зміг дійти згоди щодо скорочень, на які доведеться піти Греції для прийняття умов «трійки».

«Я хочу ще раз наголосити, що жодної угоди не буде, якщо не будуть ухвалені пропозиції «трійки», – наголосила Анґела Меркель. – Вони є на столі. Час спливає. Щось потрібно зробити і швидко. Я разом із президентом Франції підтримую ідею, що відсотки на борг потрібно відраховувати на спеціальний рахунок, що означало б, що Греція матиме ці гроші».

Від Греції вимагають «жертв»

Пояснюючи, чому переговори проходять так складно, міністр фінансів Греції Евангелос Венізелос сказав, що умови «трійки вимагають значних жертв від Греції і від грецького народу.

«Йдеться про порятунок країни, про те, що Греція залишиться у єврозоні, про остаточне узгодження положень угоди, отримання фондів. Все це має дуже високу соціальну ціну, вимагає самопожертви», – сказав міністр фінансів Греції.

За словами Анґели Меркель, ситуація в Греції є «дуже складною», і проблемою є не лише закостеніла політична система, але і негнучкий ринок робочої сили, який позбавляє багатьох молодих греків можливості знайти роботу. Меркель також зауважила, що реформа ринку праці допомогла Німеччині протягом менше ніж 10 років скоротити безробіття майже вдвічі.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG