Доступність посилання

ТОП новини

У центрі Праги встановили скульптуру «Серце для Вацлава Гавела»


У центрі Праги поблизу Національного театру встановили скульптуру «Серце для Вацлава Гавела» в пам’ять про померлого 18 грудня минулого року першого президента незалежної Чехії. Матеріалом для створення скульптури став віск зі свічок, які запалювали в дні жалоби по всій країні.

Автори ідеї – Роман Швейда і Лукаш Ґавловський, вирішили використати недогорілий віск і створити з нього воскове серце.

«Думка прийшла просто біля пам’ятника Святому Вацлаву, коли я побачив величезну кількість свічок, що заповнили площу. Видовище мене надзвичайно зворушило не тільки величезною глибиною людського переживання – люди тужили, що померла велика людина. У цій справді народній жалобі я усвідомив, що сталось щось велике, що люди у ці дні разом, що вони відкриті у своїх почуттях. Ця мить мене змінила, і Гавел для мене також став іншим. Парадоксально: коли Гавела не стало, він мені став ще ближчим. А тому, що я митець, працюю з різними матеріалами, я вирішив використати недогорілий віск, перш ніж його мали прибрати з площі. З цього воску я вирішив відлити твір, який би якось нагадав все це дійство, що в нас відбувалось», – розповів Радіо Свобода Лукаш Ґавловський.

Художникам вдалося зібрати понад 2 тонни воску, з якого зроблена скульптура у формі серця – Гавел завжди додавав невелике серце до свого підпису.

У центрі чеської столиці скульптура простоїть до квітня, а потім буде виставлятися в інших чеських містах. Автори, проте, сподіваються, що в майбутньому воскове серце поповнить одну з музейних колекцій.
XS
SM
MD
LG