Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Греції обговорює заходи заощадження


Парламент Греції обговорює в неділю новий план суворих бюджетних заощаджень, схвалення якого є передумовою надання країні нового пакету міжнародної фінансової допомоги на 130 мільярдів євро, що має врятувати Грецію від дефолту.

Сподіваються, що владній коаліції вистачить голосів на підтримку плану під час голосування пізніше в неділю.

Цей план схвалив уряд Греції пізно ввечері в п’ятницю на своєму надзвичайному засіданні. Прем’єр-міністр Лукас Пападімос попередив тоді, що будь-який розвиток подій, за якого план не буде схвалений, може виявитися «катастрофічним» для країни, а її дефолт і очікуваний у такому разі вихід із зони спільної валюти євро призведуть до «економічного хаосу і соціального вибуху».

Перед цим засіданням уряду в Євросоюзі, який є одним із донорів Греції поряд із Європейським центральним банком і Міжнародним валютним фондом, заявили в четвер увечері, що другий пакет допомоги на 130 мільярдів євро не буде наданий, якщо Афіни не підуть на додаткові бюджетні скорочення порівняно з тими, які грецький уряд схвалив було спершу в четвер, якщо всі ці скорочення не затвердить парламент і якщо країна не гарантує, що ці заходи будуть виконуватися і після квітневих парламентських виборів незалежно від їхніх результатів.

Без отримання цієї допомоги Греція не зможе 20 березня сплатити відсотки за своїми облігаціями на суму в майже 14,5 мільярдів євро й відтак може стати банкрутом.

Нові пропоновані заходи заощадження пропонують, зокрема, знизити мінімальну зарплатню в бюджетному секторі на 22 відсотки, полегшити можливості для звільнення працівників, а також передбачають реформи податкової і пенсійної систем, які збільшать податки і заморозять пенсії. Також має йтися про звільнення тисяч державних службовців.

У п’ятницю через ці плановані заходи профспілки оголосили 48-годинний страйк протесту. В перебігу демонстрацій сталися також сутички з поліцією.
XS
SM
MD
LG