Доступність посилання

ТОП новини

Греки погодилися на реформи


Коаліційний уряд досяг згоди щодо програми заощаджень, чого вимагали в Євросоюзі
Коаліційний уряд досяг згоди щодо програми заощаджень, чого вимагали в Євросоюзі
Грецькі політики зуміли дійти згоди щодо реформ, необхідних для отримання пакету допомоги від Євросоюзу, який зможе вберегти країну від банкрутства. Переговори всередині коаліції, яка сформувала уряд на чолі з технічним прем’єром Лукасом Пападімосом, закінчилися досягненням «загальної згоди» з новими заощадженнями, яких вимагають кредитори країни.

Повідомлення, якого чекали в європейських столицях із нетерпінням, нарешті надійшло з Афін. Прем’єр-міністр Греції Лукас Пападімос заявив, що коаліційний уряд досяг згоди щодо програми заощаджень, хоча і не повідомив про деталі домовленості. З офісу грецького прем’єра лише повідомили, що угода включатиме «альтернативні» кроки до тих, від яких греки відмовилися під час попередніх раундів переговорів.

Грецький уряд мав узгодити свою позицію до вечірнього засідання міністрів фінансів країн єврозони. Напередодні засідання президент Єврогрупи, люксембурзький прем’єр Жан-Клод Юнкер заявив, що навряд чи варто очікувати сьогодні остаточного рішення.

«Не думаю, що сьогодні ми досягнемо остаточного рішення. Ми маємо обговорити декілька елементів пропозицій, які нам були запропоновані. Сьогодні навряд чи буде остаточне рішення. Але це не катастрофа», – зазначив Юнкер.

Проте європейські лідери не раз попереджали Грецію, що часу для вирішення її проблем залишається обмаль часу. Якщо пакет допомоги від так званої «трійки» (Європейського Союзу, Європейського центрального банку та Міжнародного валютного фонду) не надійде вчасно, Грецію можуть оголосити банкрутом вже у середині березня.

Але в розвитку такого сценарію не зацікавлені і партнери-країни по єврозоні, адже банкрутство навіть однієї країни, навіть такої маловпливової, як Греція, може підірвати стабільність усього євроклубу, що налічує 17 членів.

Дві найбільші профспілки закликали до страйку

Проте для Греції очікувані заходи означатимуть ще більше ускладнення соціальної ситуації. На країну очікують скорочення пенсій, мінімальних зарплат та звільнення у бюджетному секторі. Проти цих заходів греки влаштовують демонстрації вже кілька місяців, вони часто перетворюються на вуличні заворушення.

Робітники не збираються зупинятися і тепер – дві найбільші профспілки Греції закликають своїх членів вийти на вулиці для 48-годинного страйку в п’ятницю і суботу.

Уже зараз практично кожен п’ятий грек залишився без роботи. Країна потерпає від економічного спаду від травня 2010 року, хоча тоді вона отримала перший пакет міжнародної допомоги.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG