Доступність посилання

ТОП новини

У Греції розганяють протести проти заходів заощадження


Поліція в Греції вдалася в неділю до подразливого газу, щоб розігнати учасників акції протесту проти нових заходів бюджетних заощаджень біля будівлі парламенту в столиці Афінах.

За даними поліції, в демонстрації взяли участь близько 25 тисяч людей.

Вони протестували проти нового плану суворих бюджетних заощаджень, схвалення якого є передумовою надання країні нового пакету міжнародної фінансової допомоги на 130 мільярдів євро, що має врятувати Грецію від дефолту, і який розглядає нині парламент Греції.

Сподіваються, що владній коаліції вистачить голосів на підтримку плану під час голосування пізніше в неділю.

Цей план схвалив уряд Греції пізно ввечері в п’ятницю на своєму надзвичайному засіданні. Прем’єр-міністр Лукас Пападімос попередив тоді, що будь-який розвиток подій, за якого план не буде схвалений, може виявитися «катастрофічним» для країни, а її дефолт і очікуваний у такому разі вихід із зони спільної валюти євро призведуть до «економічного хаосу і соціального вибуху».

Перед цим засіданням уряду в Євросоюзі, який є одним із донорів Греції поряд із Європейським центральним банком і Міжнародним валютним фондом, заявили в четвер увечері, що другий пакет допомоги на 130 мільярдів євро не буде наданий, якщо Афіни не підуть на додаткові бюджетні скорочення порівняно з тими, які грецький уряд схвалив було спершу в четвер, якщо всі ці скорочення не затвердить парламент і якщо країна не гарантує, що ці заходи будуть виконуватися і після квітневих парламентських виборів незалежно від їхніх результатів.

Без отримання цієї допомоги Греція не зможе 20 березня сплатити відсотки за своїми облігаціями на суму в майже 14,5 мільярдів євро й відтак може стати банкрутом.

Нові пропоновані заходи заощадження пропонують, зокрема, знизити мінімальну зарплатню в бюджетному секторі на 22 відсотки, полегшити можливості для звільнення працівників, а також передбачають реформи податкової і пенсійної систем, які збільшать податки і заморозять пенсії. Також має йтися про звільнення тисяч державних службовців.

У п’ятницю через ці плановані заходи профспілки оголошували 48-годинний страйк протесту, вже другий протягом тижня.
XS
SM
MD
LG