Доступність посилання

ТОП новини

«Україно, хто ти?» у лаконічному кіно


Київ – У Києві триває фестиваль лаконічного кіно «Україно, хто ти?», у рамках якого відбувся конкурс короткометражок про життя сучасної молоді. Автори конкурсних робіт – студенти і нещодавні випускники вишів – намагалися створити таку собі «капсулу часу», щоб показати зріз того, як виглядає їхнє життя сьогодні.

Створенням «відеопортрету покоління» займалися учасники молодіжного кінофестивалю «Україно, хто ти?», що триває з 7 лютого в Інституті журналістики університету Шевченка.

Держава на сьогодні сприймається як щось суцільне, безособове і посереднє, у той же час, як роль однієї людини у суспільстві зростає щодня, зауважує одна з організаторів заходу, студентка Катерина Гладка. Так вона пояснює виникнення ідеї дати змогу кожному показати, з чого, власне, складається його Україна.

«Метою було зробити таке, скажімо, дослідження того, хто така ця Україна є. Тобто, подивитися звичайні людські історії, які розповідають про зафіксоване життя наших громадян, хай яким воно є: різним, дивним, іноді – трагічним, іноді – веселим», – зауважує студентка.

«Капсули часу» про життя молоді

У рамках фестивалю відбувся конкурс короткометражок, учасники якого створювали власну «капсулу часу» із відео, яке б, на їхню думку, якнайповніше показувало те, чим живе покоління. Перемогли три роботи. Журі відзначили відео Любомира Вершиніна про проблеми студента-іноземця «За тебе, Україно», а також сюрреалістичну «капсулу» Дмитра Бондарчука «Курячи з Магріттом», що повинна була відсилати глядача до творчості бельгійського художника. Приз глядацьких симпатій отримала Олена Павленко із роликом «Завершити почату справу».



Крім перегляду короткометражок, гості заходу мали змогу відвідати майстер-класи зі створення різних видів відео: вірусної соціальної реклами, бук-трейлерів та відеоколумністики. Також пройшла «ніч кіно».

Цінністю таких заходів є те, що можна не тільки побачити, а й «включитись» у дію і тут є живе спілкування, вважає гість фестивалю письменник, телеведучий, кінодокументаліст Юрій Макаров.

«Якщо йдеться про те, щоб просто споживати культурний продукт, то без безпосереднього спілкування може відбуватись споживання масового мистецтва. Це саме по собі є нормальним і можна цілком це вітати, але цього, як на мене, недостатньо. Але вже принаймні в Києві певні ознаки пожвавлення у цьому плані я бачу», – констатував Юрій Макаров.

Фестиваль завершується 14 лютого. На цей день, за словами організаторів, запланована презентація спільної «капсули часу» – збірки 12 найкращих конкурсних короткометражок, а також відеоспід-дейтінг, під час якого учасники дійства зніматимуть «валентинки».
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG