Доступність посилання

ТОП новини

Проект бюджету США: стимули для ринку праці й болючі скорочення


Допомогу Україні запланували скоротити на третину, хоча її частка і надалі буде найбільшою в регіоні
Допомогу Україні запланували скоротити на третину, хоча її частка і надалі буде найбільшою в регіоні
Проект бюджету на наступний рік, який представив американському Конгресу президент Барак Обама, складає 3 трильйони 800 мільярдів доларів. Він включає план зі зростання кількості робочих місць і «важкі скорочення», зокрема йдеться про фінансову допомогу в Євразії.

Представляючи проект бюджету в Конгресі, президент США Барак Обама сказав, що головна мета зараз – підтримати зростання економіки і кількості робочих місць.

«Головна ідея бюджету: зараз, коли економіка зростає і створює нові робочі місця пришвидшеними темпами, ми повинні зробити усе, що в наших силах, щоб зберегти цей тренд. Частина нашого завдання – скоротити дефіцит, і якщо Конгрес ухвалить цей бюджет, тоді, разом зі скороченнями, які ми вже зробили, ми зможемо зменшити дефіцит на 4 трильйони доларів до 2022 року», – сказав президент Обама.

Але оглядачі у Вашингтоні говорять, що з огляду на суперечки, які точаться у Конгресі, цей бюджет навряд чи буде ухвалений у нинішньому його вигляді. Оптимізму щодо швидкого ухвалення бюджету не додає і перспектива політичного маневрування напередодні президентських виборів цього року.

Головним джерелом додаткових надходжень і заощаджень, закладених у бюджеті, будуть вищі податки для багатих та скорочення витрат у багатьох державних службах.

Допомогу Україні запланували скоротити на третину

У службах, які забезпечують зовнішню політику Америки, відбудеться перерозподіл. Тобто, хоча наступного року загальний бюджет Державного департаменту та Американського агентства з міжнародної допомоги (USAID) зросте на 1,6%, і складе разом 51,6 мільярда доларів, програми для Європи і Євразії зазнають скорочень. Скорочення допомоги цим регіонам на 18% Вашингтон пояснює досягненням низкою країн «успішного переходу до ринкових демократій».

При цьому допомога Україні буде скорочена на третину, хоча її частка і надалі буде найбільшою в регіоні: 54 мільйони доларів. За словами авторів проекту бюджету, гроші потрібні Україні, щоб «зменшити негативний вплив від згортання демократичних реформ». Грузія також отримає на 25 мільйонів менше – 43 мільйони. Ці гроші планується використати на посилення системи стримування і противаг у правовій ділянці та для «збільшення енергетичної безпеки країни».

Четвертою країною регіону за кількістю американської допомоги є Косово і п’ятою – Росія.

У бюджеті планується скоротити допомогу Іраку і збільшити допомогу країнам Близького Сходу, які пережили Арабську весну.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG