Доступність посилання

ТОП новини

Етномузиканти Львова проти проросійської культурної політики


У місті започатковують «Коралівські вечорниці»
У місті започатковують «Коралівські вечорниці»
Львів – На Стрітення львівські етноколективи, зокрема, фольклорний гурт «Коралі» започатковують «Коралівські вечорниці» у львівському Палаці мистецтв. Щомісячні концерти автентичної української пісні та танцю відбуватимуться безкоштовно. Чому львівські музиканти вдались до мистецького волонтерства?

«Коралівські вечорниці» це своєрідний виклик владі, протест львівських митців щодо проросійської культурної політики в Україні. Адже на жоден культурний захід, який організовується за кошт держави, не запрошують музикантів, які виконують, підтримують і популяризують автентичну українську культуру, наголосила Радіо Свобода учасниця етногурту «Коралі» Галина Похилевич.

Разом з іншими учасницями колективу «Коралі» вона ініціювала щомісячні концерти автентичної музики у Львові, щоб долучити молодь до традиційного проведення дозвілля. До акції «Коралівські вечорниці» зголосились інші львівські етноколективи.

Львів’яни вчитимуться автентичних танців: гречаники, горлиця, голубка, коломийки, аркан, молодичка, литовський танець ойра, а також давніх традицій і пісень. Вечорниці безкоштовні, каже Галина Похилевич.

«Тому що ми хочемо, щоб приходили студенти, львівська інтелігенція, щоб люди мали можливість поспілкуватись. Знаємо, що у людей немає грошей на відпочинок. Однак шукали підтримки серед своїх друзів. Ми хочемо, щоб у Львові «Коралівські вечорниці» стали доброго традицією популяризації української культури. Якщо акцію підтримає багато людей, то це стане своєрідним тестом на українськість, не у балачках, а на ділі. Ми задумались над тим, що самоідентифікація можлива лише шляхом активізації національної культури, глибинних пластів, чим ми займаємося з гуртом «Коралі»», зауважила Галина Похилевич.

Уроки давніх танців і пісень відбуватимуться щомісяця

Гурт автентичної музики «Коралі» 10 років не лише популяризує автентичну музику і танці, але й бере участь у фольклорно-етнографічних експедиціях. У доробку колективу обрядові і необрядові народні пісні з різних українських регіонів, а також з теренів Лемківщини, Підляшшя, Холмщини. Виконавці якомога точно дотримуються давньої манери співу і діалекту.

У давніші часи вечорниці були єдиним дозвіллям українців, розповідає етнограф і музикант Лариса Лукашенко. Проводили їх довгими зимовими вечорами, молодь збиралась по хатах.

«Дівчата вишивали і пряли, потім до них приходили хлопці. Вони у складчину приносили їжу, запрошували музикантів і так проводили своє дозвілля. Ми б хотіли, що сучасна молодь могла пізнати ці традиції, пісні, танці, бо такого вони не почують у ресторанах і кав’ярнях, не побачать по телевізору», каже Лариса Лукашенко.

Ініціатори «Коралівських вечорниць» сподіваються, що їхня мистецька акція зацікавить львів’ян і гостей міста, що люди бажатимуть краще пізнавати багату українську культуру. Вечорниці у Львові проводитимуть щомісяця, лише з перервою на час передвеликоднього посту.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG