Доступність посилання

ТОП новини

У Львові на культуру виділяють копійки


Міська влада у п’ять разів зменшила фінансування на культурні проекти, близько третини їх у Львові не відбудеться
Міська влада у п’ять разів зменшила фінансування на культурні проекти, близько третини їх у Львові не відбудеться
Львів – Цього року близько третини соціально-культурних проектів у Львові не відбудеться. Міська влада у п’ять разів зменшила фінансування на культурні проекти. У рамках Форуму видавців під загрозою проведення і Літературного фестивалю.

Митцю та ініціаторові соціально-культурних заходів у Львові Соломії Чубай, як і іншим представникам громадських організацій, доведеться працювати на волонтерських засадах, щоб зберегти власні культурні проекти. Адже на всі незалежні культурні організації місто передбачило у бюджеті 700 тисяч гривень, і це на 60 культурних заходів, які вже традиційно відбуваються у Львові.

Етно-джаз фестиваль «Флюгери Львова!», інші кіно- та музичні фестивалі, виставки, благодійні акції, Форум видавців можуть не претендувати на підтримку міської влади.
У нас відсутнє розуміння меценатства, важко звести кінці, бо кожен хоче пройти безкоштовно
Соломії Чубай

«Доведеться зосереджуватись на одному культурному проекті, а інші робити в меншому масштабі. Світло, звук, поліграфія – це найбільш коштовні речі під час проведення якогось заходу, і без підтримки міста важко щось організувати. Два роки тому ми отримували фінансову допомогу, і було значно простіше. У нас відсутнє розуміння меценатства, важко звести кінці, коли розповсюджуєш квитки, бо кожен хоче пройти безкоштовно», – розповіла Соломія Чубай.

Культуру у Львові «обікрали»

Представники мистецької ради «Діалог» та керівники громадських організацій, які творять культурне середовище Львова, заявляють, що почуваються обкраденими.

Художник і власник артгалереї Олесь Дзиндра пояснив, що бюджет міста формувався непрозоро, без участі громадських активістів. Міська влада робить усе, щоб управляти грішми в ручному режимі, переконаний митець.

«У рік чемпіонату Європи з футболу прямі й опосередковані прибутки від його проведення поділять, оминаючи культуру. Тобто поділять, «кому треба». У 2009 році 60 відсотків бюджету культури скеровували на громадські організації, і тільки третина йшла на управління», – зазначив Олесь Дзиндра.

Натомість голова депутатської комісії культури Ярослав Музичко заперечив будь-яку корупцію у формуванні місцевого бюджету і зауважив, що, навпаки, видатки на галузь культури зросли: працівники культури отримуватимуть зарплату, не буде скорочень. Але це завдяки державному, а не місцевому бюджетові.

«Звісно, що маємо дуже сумну ситуацію щодо місцевого бюджету, просто плачевну щодо культури. Але пояснення тут одне: криза. Планові надходження мізерні, реально немає грошей від оренди і продажу землі, нерухомості», – каже депутат.

Львів без культури – не Львів

Пояснення влади не задовольнило культурних діячів. Президент Форуму видавців Олександра Коваль вважає, що місцевий бюджет потрібно переглянути, і наголошує, що завдяки культурним ініціативам розвивається і туризм, і готельно-ресторанний бізнес у місті, а не навпаки.
Ми повинні всі разом узяти відповідальність і переламати тенденцію, яка існує, зневажливого ставлення до культури
Олександра Коваль

«Ми повинні всі разом узяти відповідальність і переламати тенденцію, яка існує, зневажливого ставлення до культури. Влада намагається виправдовуватися, декларує, що з нами стурбована, але насправді тільки протиставляється. Завдяки культурі Львів цікавий», – переконана вона.

Олександра Коваль навела приклад німецького міста Лейпцига, де мерія допомагає книжковій виставці тим, що забезпечує відвідування учнів та студентів на книжковий фестиваль, а тоді молодь ділиться своїми враження в есеях про нові книжки. Протягом трьох днів літературного фестивалю відбувається 3 тисячі заходів.

Форум видавців у Львові цього року відбудеться, але, ймовірно, без Літературного фестивалю через місцевий бюджет. Міська влада, кажуть організатори, не має розуміння, що 400 заходів під час Літературного фестивалю не є забагато.

Культурні діячі наголошують, що не дозволять львівській владі у так званому ручному режимі поділити гроші, зароблені на Євро-2012, оминувши соціально-культурні заходи. Вони вважають, що місто без культури безперспективне і деградоване.

Відтак запитання, яким чином влада міста передбачає підтримувати звання «культурної столиці України» і що вона вкладає у поняття «культура», залишається без відповіді.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG