Доступність посилання

ТОП новини

У Харкові відновили пам’ятник на родинній могилі Леся Курбаса


На 13-му міському цвинтарі Харкова на родинній могилі видатного українського режисера Леся Курбаса відновили горельєф та літери на табличці, які пошкодили та викрали невідомі.

Як повідомив Радіо Свобода директор харківського будинку актора Сергій Бичко, горельєф відлили за тією ж формою, що збереглась у автора - скульптора Семена Якубовича, але з іншого матеріалу, який більше не має приваблювати мисливців за металами.

«Ми всі говорили, що скоріше за все треба робити з пластику, щоб це було видно, щоб було видно, що це не метал і його не треба відривати...Зробили за тією ж формою, відлили із фібробетону, як мені сказали. Він ( горельєф – ред.) покритий спеціальною фарбою, що імітує метал, виглядає це як світла бронза...А літери, як і раніше, зробили з пластику», – розповів Сергій Бичко.

Горельєф з могили Леся Курбаса викрали у січні. Міліція порушила кримінальну справу, але поки не знайшла зловмисників. Це вже друге пошкодження пам’ятника режисерові.

Наприкінці січня міський голова Генадій Кернес заявив, що пам'ятник Курбасу відновлять до 125-річчя із дня народження режисера, яке відзначатимуть 25 лютого. Водночас в театральних колах Харкова розповідають, що відновлювали горельєф не за рахунок міського бюджету, а за гроші адміністрації 13-го цвинтаря, яке допустило пошкодження пам’ятника.

За словами Сергія Бичка, 24 лютого, напередодні ювілею Леся Курбаса театральна громадськість міста планує покласти квіти до його могили.

Насправді Лесь Курбас похований у братській могилі на Соловках, де був розстріляний. У Харкові поховані мати режисера та дружина Валентина Чистякова. Але до родинної могили спеціально привезли і додали землю з могили Курбаса.
XS
SM
MD
LG