Доступність посилання

ТОП новини

У Німеччині узгодили кандидатуру нового президента


Йоахім Ґаук (ліворуч) та Крістіан Вульф
Йоахім Ґаук (ліворуч) та Крістіан Вульф
Канцлер Німеччини Ангела Меркель погодилася з пропозицією опозиційних сил висунути на посаду президента 72-річного правозахисника і колишнього дисидента Йоахіма Ґаука. Про це журналістам повідомила сама Меркель.

«Після активної дискусії й урахування різних пропозицій ми погодилися, що кандидатом має бути правозахисник Йоахім Ґаук. Отже, ми розглядаємо його як наступного президента Німеччини», – зазначила канцлер.

Ґаук є одним із лідерів дисидентського руху у НДР, а також колишнім протестантським пастором. З 1990 року протягом 10 років Йоахім Ґаук був особливим представником федерального уряду по роботі з розсекреченими архівами колишнього Міністерства державної безпеки НДР (Штазі).

Опозиція й партнери Ангели Меркель у правлячій коаліції обговорили питання щодо нового президента Німеччини після того, як 17 лютого подав у відставку Крістіан Вульф.

Протягом останніх місяців Вульф опинився у центрі корупційного скандалу. Минулого тижня під час оприлюднення рішення про відставку він заявив, що завжди діяв у межах закону, однак, із огляду на те, що через підозри у корупційних діях рівень довіри населення до нього знизився, він надалі вважає своє перебування на посаді глави держави неможливим.
XS
SM
MD
LG