Доступність посилання

ТОП новини

Економічний прогноз: Греція сповільнюється, Польща – чемпіон


Єврокомісія пророкує Польщі зростання ВВП на рівні двох з половиною відсотків
Єврокомісія пророкує Польщі зростання ВВП на рівні двох з половиною відсотків
Брюссель – Економічні показники Євросоюзу продовжують падати. Європейська комісія прогнозує до кінця нинішнього року подальшу рецесію, як у країнах єврозони, так і загалом по всій співдружності. Особливо це стосується Греції, Іспанії та Італії. Кращі цифри пророкують економікам Німеччини й Франції. Тим часом, Польща цього року стане чемпіоном за швидкістю економічного зростання. Невтішні прогнози оприлюднив у четвер єврокомісар із валютної та економічної політики, заступник голови Єврокомісії Оллі Рен.

Економічна рецесія вже володарює по всій території європейської спільноти. Тут офіційно оголосили, що єврозона до кінця цього року зареєструє спад на рівні 0,3 відсотка. Порівняно із прогнозами минулої осені, ці показники експерти переглянули в бік значного скорочення. На думку фахівців Єврокомісії, це неминучі наслідки боргової кризи й втрати довіри споживачів через впровадження бюджетної дисципліни.

Лідером економічного спаду, як і передбачали, стане Греція, де очікують скорочення внутрішнього валового продукту на 4 з половиною відсотки. За нею йдуть Іспанія, Італія та Португалія.

Рятують репутацію зони обігу єдиної європейської валюти Німеччина й Франція, які вважаються «двигуном» економіки всієї співдружності європейських країн.

Польський феномен

Тим часом справжнім чемпіоном у економічному сенсі цього року стане найбільша східноєвропейська держава, сусідка України – Польща. Єврокомісія пророкує цій країні зростання ВВП на рівні двох з половиною відсотків. До того ж, витрати на оновлення польських автошляхів та залізниці до Євро-2012 ще більше посилять позиції цієї держави на шляху економічного розвитку, зауважують європейські фахівці.

«Однією з суттєвих причин є те, що Польща скористалася «двигуном» німецької економіки, бо мала від цього позитивний поштовх, – дає ще одне пояснення «польського феномену» єврокомісар Оллі Рен. – Водночас, Польща сповідувала економічну політику, яка призвела до зростання. Також позитивним стало те, що ця держава змогла уникнути відставання як під час фінансової кризи, так і після неї».

Якщо економічні прогнози Євросоюзу на цей рік виглядають доволі песимістично, єврокомісар із валютної та економічної політики все ж висловлює надію на те, що кінець нинішньої кризи вже не за горами. На його думку, посилення бюджетної дисципліни, створення економічного уряду Євросоюзу та інші структурні реформи, які наразі переживає співдружність, повинні неминуче повернути віру у блискучі перспективи європейської економіки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG