Доступність посилання

ТОП новини

Британія хоче суворих заходів проти Сирії


Велика Британія домагатиметься ще суворіших дипломатичних і економічних заходів проти влади Сирії на завтрашньому засіданні міжнародної «групи друзів Сирії», заявив сьогодні британський міністр закордонних справ Вільям Гейґ.

За його словами, на цій зустрічі в Тунісі домагатимуться посилення санкцій проти влади авторитарного президента Башара аль-Асада через його жорстоке придушення супротивників.

За словами дипломатів, учасники зустрічі від західних і від арабських країн, яких має бути понад 70, також мають намір вимагати від Асада оголосити перемир’я і допустити гуманітарну допомогу в найбільш потерпілі регіони Сирії.

Росія засудила цю зустріч як односторонню і спрямовану тільки на підтримку сирійської опозиції і відхилила запрошення до участі. Китай не підтвердив своєї участі в ній.

Обидві країни, які в Раді безпеки ООН заветували резолюцію щодо Сирії і потім голосували проти ухвалення резолюції Генеральної асамблеї, заявляють, що виступають проти іноземного втручання в сирійські справи. Як повідомило Міністерство закордонних справ Росії, цю позицію підтвердили сьогодні міністри закордонних справ двох країн у телефонній розмові.

Тим часом в Ірані чільний політичний радник верховного керівника країни Алі Акбар Велаяті заявив сьогодні, що всі намагання «скинути» режим Башара аль-Асада зазнають поразки і що Іран «твердо підтримує» цей режим.

Раніше сьогодні спеціальна комісія Ради ООН із прав людини заявила, що чільні представники влади Сирії можуть бути відповідальні за злочини проти людяності. Як мовиться в звіті Незалежної міжнародної слідчої комісії в справах Сирії, існує «надійний корпус свідчень», які наводять на думку, що окремі особи, серед яких, зокрема, військові командири чи провідні чиновники влади, відповідальні за злочини проти людяності чи порушення прав людини в Сирії. Конкретний перелік таких осіб наразі не оприлюднений.

Як мовиться в звіті комісії, збройні сили повстанців на чолі з так званою Вільною сирійською армією теж коїли злочини, хоча і в «непорівнянному масштабі» порівняно зі злочинами влади.

За останніми оцінками сирійських правозахисників, базованих у Лондоні, кількість жертв збройного придушення силовими структурами сирійської влади виступів опозиції, що розпочалися в Сирії в березні минулого року, перевищила 7 тисяч 600 людей, серед них понад 5 тисяч 500 цивільних, 400 колишніх військових, які перейшли на бік опозиції, і близько 1 тисячі 700 бійців урядових силових структур. Ці оцінки опозиції не підтверджені з незалежних джерел через суворі обмеження на журналістську діяльність, які запровадила влада Сирії.

За деякими іншими оцінками, кількість жертв принаймні перевищує 6 тисяч людей.
XS
SM
MD
LG