Доступність посилання

ТОП новини

Янукович замінить Азарова Хорошковським?


Усі фінанси країни опинилися в руках «внутрішнього кола Президента» – політолог
Усі фінанси країни опинилися в руках «внутрішнього кола Президента» – політолог
Київ – У Кабінеті Міністрів України тривають кадрові зміни. Після призначення Валерія Хорошковського на посаду віце-прем’єр-міністра звільнене ним крісло міністра фінансів, як стверджують, посів Юрій Колобов, який до цього був першим заступником голови Національного банку. Крім того, Президент запропонував посаду міністра економіки Петрові Порошенку, який ще не підтвердив своєї згоди. Політологи відзначають, що кадрові перестановки в уряді є спробою зміцнити владу Віктора Януковича, покращити економічну ситуацію в країні й підвищити рейтинг Партії регіонів.

Президент Віктор Янукович заявив, що розглядає кандидатуру Петра Порошенка на посаду міністра економічного розвитку й торгівлі. Раніше про призначення міністром фінансів Юрія Колобова, а міністром економіки Петра Порошенка повідомив був голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, хоча офіційних повідомлень про це так і не надійшло.

Водночас, за словами регіонала, кадрові зміни в уряді не торкнуться найближчим часом самого Прем’єр-міністра Миколи Азарова.

Моє прізвище не Глоба. Я не гадаю і не передрікаю. У мене немає інформації щодо відставки Прем’єр-міністра
Олександр Єфремов
«Моє прізвище Єфремов, а не Глоба. Я не гадаю і не передрікаю. У мене немає інформації щодо відставки Прем’єр-міністра. В умовах, коли відбувається переформатування у команді Кабінету Міністрів, Микола Азаров є тією самою міцною ланкою, яка потрібна саме на посту Прем’єр-міністра», – сказав Єфремов.

Переформатування має дати імпульс для наповнення бюджету – Бала

Кадрові зміни в уряді несуть у собі бажання показати позитивний результат напередодні виборів
Віталій Бала
На думку політолога Віталія Бали, «омолодження» урядової команди стало вимушеним кроком, до якого призвела відсутність зрозумілого для виборців результату діяльності Кабінету Міністрів.

«Кадрові зміни в уряді несуть у собі бажання показати позитивний результат напередодні виборів. Треба розуміти, що влада змушена робити хороші справи, бо інакше у неї будуть проблеми під час виборів щодо підтримки з боку громадян. У цій ситуації переформатування має дати певний імпульс для пошуку нових варіантів і наповнення бюджету, і вирішення нагальних проблем, у першу чергу, на європейському напрямку», – наголосив Бала.

Всі фінанси країни в руках внутрішнього кола Януковича – Карасьов

За словами політолога Вадима Карасьова, кандидатура Петра Порошенка на посаду міністра економіки не могла б навіть теоретично розглядатися у контексті можливого приєднання до Митного союзу з Росією. Утім, решта кадрових перестановок свідчать лише про одне: про бажання Віктора Януковича і надалі концентрувати владу у своїх руках, вважає він.

Якщо Колобов призначений міністром фінансів, тоді всі фінанси країни опиняються в руках внутрішнього кола Президента
Вадим Карасьов
«Якщо Колобов призначений міністром фінансів, тоді всі фінанси країни опиняються в руках внутрішнього кола Президента. Що стосується Валерія Хорошковського, відсутність міністерської відповідальності робить його «другим Азаровим» – у сенсі координації роботи Кабінету Міністрів. Що стосується Петра Порошенка, він поки що не дав згоди. Якщо буде Порошенко, то це буде сигнал, що Україна все ж таки орієнтується на зону вільної торгівлі з Європейським Союзом. Із Росією глухо, з газом глухо, з економічним зростанням глухо, з Європейським Союзом потрібно налагодити хоча б економічну співпрацю», – зауважив Вадим Карасьов.

За його словами, якщо Петро Порошенко відмовиться від запропонованої посади, решту кадрових змін в уряді можна буде вважати «косметичними». Водночас він зазначив, що Валерій Хорошковський може змінити Миколу Азарова на посаді Прем’єр-міністра вже наприкінці нинішнього року.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG