Доступність посилання

ТОП новини

Ходорковський закликає росіян голосувати не за Путіна


Ув’язнений російський підприємець Михайло Ходорковський в оприлюдненому сьогодні заочному інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що, якби мав право голосу на президентських виборах 4 березня, то голосував би за одного з «альтернативних» кандидатів, але не за прем’єр-міністра Росії й кандидата на президента Володимира Путіна. За його словами, хоча вони й не є кандидатами на перемогу, але є «радше символами можливого майбутнього розвитку країни».

Водночас, сказав Ходорковський, якби він був на волі, то сам не претендував би ні на президентську, ні на прем’єрську посаду. «Треба надто любити владу, щоб прагнути до того, що ці посади несуть із собою. Я такої любові не маю», – заявив він.

Михайла Ходорковського, колишнього керівника і співвласника нафтової компанії «ЮКОС», найбагатшу людину Росії, в двох судових процесах визнали винним у низці фінансових зловживань і засудили загалом до 13 років ув’язнення. Критики Кремля і правозахисники вважають, що підприємця покарали за те, що він, узявшись за підтримку громадянського суспільства в Росії, тим самим кинув виклик владі тодішнього президента Володимира Путіна.

Наприкінці минулого року Михайла Ходорковського і його бізнес-партнера Платона Лебедєва засудили до 14 років ув’язнення кожного в справі за звинуваченнями в відмиванні грошей, а також у викраденні 200 мільйонів тон нафти у власної нафтової компанії. Пізніше термін скоротили до 13 років. Цю справу міжнародні правозахисні організації назвали політичною, а Ходорковського і Лебедєва визнають в’язнями сумління. Рада з прав людини при президенті Росії рекомендувала голові російської держави ініціювати її перегляд.

Ходорковський і Лебедєв уже були засуджені в 2005 році до 8 років ув’язнення за звинуваченнями в інших економічних злочинах, зокрема, ухиленні від податків, теж у зв’язку з діяльністю компанії «ЮКОС». За правилами зарахування термінів ув’язнення обидва мають вийти на волю в 2016 році після їхнього арешту в 2003-му.

Обидва відкидають звинувачення за обома справами і вважають їх за політичні переслідування.

Путін раніше заявляв, що у разі обрання на президента Росії на виборах 4 березня він розгляне клопотання про помилування Ходорковського, якщо таке клопотання надійде, тобто якщо Ходорковський визнає свою провину.
XS
SM
MD
LG