Доступність посилання

ТОП новини

Білоруські активісти привертають увагу Європи до політв’язнів


Брюссель – Поблизу Європейської комісії й офісу Ради Євросоюзу у п’ятницю відбулася пікетувально-інформаційна акція активістів так званого Білорусько-європейського об’єднання. Її учасники намагаються привернути увагу політиків об’єднаної Європи до проблем політичних в’язнів та порушень прав людини у їхній країні. Єврокомісія тим часом не виключає посилення тиску на офіційний Мінськ і вкотре закликає звільнити й реабілітувати всіх білорусів, ув’язнених на політичному ґрунті.

«Ми не можемо сидіти склавши руки, коли у Білорусі антинародна влада знущається над політичними в’язнями, як це відбувається у справі Сергія Коваленка», – каже Дмитро Піменов, керівник базованого в Антверпені Білорусько-європейського об’єднання.

Згаданий опозиційний активіст перебуває у в’язниці та протестує проти свого ув’язнення, відмовившись від їжі. Сергій Коваленко – член Консервативно-християнської партії «БНФ». Його заарештували наприкінці минулого року за вивішений історичний білоруський прапор на новорічній ялинці у Вітебську. Ще четверо активістів опозиційного руху «Молодіжний фронт» були ув’язнені під час виступів на підтримку Сергія Коваленка.

Євросоюз тисне на керівництво Білорусі, проте, на думку Дмитра Піменова, нинішніх санкцій недостатньо для того, щоб авторитарна влада країни змінилася в бік демократії.

«Європейська політика прагматизму винна у тому, що Білорусь донині перебуває в окупації, а так звані «ліберальні керівники» Європи намагаються домовлятися з диктатором. Але це неможливо, бо, використовуючи політику прагматизму, (у Білорусі) неможливо побудувати справжню демократію, тим більше ліберальну країну», – каже організатор пікетування, тримаючи заборонений у Білорусі біло-червоний прапор, за який ув’язнили Сергія Коваленка. Поруч із ним прикріплено плакат із написом «Свободу політичним в’язням у Білорусі».

Європа шукає нові засоби тиску на Мінськ

Тим часом Єврокомісія у п’ятницю знову нагадала, що відносно Білорусі позиція співдружності не змінювалася. Наразі триває робота над можливістю розширення «чорного списку» політиків та інших осіб, причетних до порушення засадничих прав, заявила речниця цієї євроустанови Мая Коціянчич.

«Наразі робота над розширенням списку персон нон-ґрата й посиленням тиску на білоруську владу триває. Однак позиція Євросоюзу дуже чітка: ми закликали до повного звільнення та реабілітації політичних в’язнів. Ця позиція незмінна», – наголосила представниця Єврокомісії.

Тим часом білоруські активісти не збираються «складати зброю».

«Польські депутати Європарламенту якось нам сказали: дорогі білоруські браття, доки ви стоїте на брюссельських площах і вулицях, нам значно простіше допомагати вам, – каже Дмитро Піменов. – Адже для частини політиків Європи Білорусь – країна мало відома. Те що ви виступаєте у Брюсселі, свідчить про прагнення Білорусі до незалежності й про те, що всі проблеми – у московському Кремлі».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG