Доступність посилання

ТОП новини

Білоруська опозиція посварилася через санкції Євросоюзу


Головна вимога Заходу незмінна – звільнення і реабілітація усіх політв’язнів
Головна вимога Заходу незмінна – звільнення і реабілітація усіх політв’язнів
Мінськ – Брюссельський офіс «За демократичну Білорусь», який виконує функції представництва білоруської опозиції в Євросоюзі, неочікувано виступив з ініціативою, яка розсварила опонентів президента Олександра Лукашенка.

Офіс запропонував Єврокомісії викреслити зі списку нев’їзних до ЄС ректорів білоруських вишів, які виключали студентів з політичних мотивів, керівників державних ЗМІ та білоруського бізнесмена Володимира Пефтієва. У листі стверджується, що виключення цих осіб зі списку нев’їзних начебто може прискорити звільнення з тюрем білоруських політв’язнів.

Опозицію в Мінську обурила сама розмова про можливість пом’якшення європейських санкцій стосовно режиму Лукашенка та його прибічників, винних у репресіях. Це однозначно не сприйняли родичі політв’язнів, лідери партій, які вважають, що репресії в Білорусі не тільки не зупинилися, а й посилилися.

Засуджено правозахисника Олеся Беляцького не випускають на волю і не пом’якшують режим утримання в тюрмах для колишніх кандидатів на президента Миколи Статкевича, Андрія Саннікова, також розпочався тиск на Білоруську асоціацію журналістів… Опоненти такої ідеї заявляють, що співробітники офісу і, зокрема, його голова Ольга Стужинська, живучи в Брюсселі, відірвалися від білоруських реалій та виступають лобістами офіційного Мінська.

Другий факт, який обурив мінську опозицію, – що в список на пом’якшення європейських санкцій потрапив мільйонер Володимир Пефтієв, якого вважають гаманцем президента Лукашенка. ЄС запровадив і персональні візові санкції проти нього, і економічні санкції проти трьох його компаній, в тому числі проти потужної фірми «Белтехекспорт», яка торгує озброєннями.

Реакції в ЄС на цю дискусію немає. Звичайно, представники ЄС цікавляться думкою білоруської опозиції, коли випрацьовують свою політику стосовно мінського режиму, в тому числі і коли запроваджують санкції. Але це не більше ніж консультації. Значно більшою мірою політика Брюсселя щодо Мінська залежить від поведінки влади Білорусі.

Головна вимога Заходу незмінна – звільнення і реабілітація усіх політв’язнів

Головна вимога Європи та США до офіційного Мінська вже понад рік залишається незмінною – звільнення та реабілітація усіх політв’язнів. До реалізації цієї вимоги про пом’якшення санкцій не може бути й мови. Навпаки, минулого тижня Рада Європейського Союзу заявила, що під санкції незабаром потраплять нові білоруські чиновники та юридичні особи. Тому ніякого ефекту звернення офісу «За демократичну Білорусь» не мало.

Наразі візові та фінансові санкції ЄС діють проти 210 білоруських посадових осіб, включно з президентом Олександром Лукашенком, а також проти трьох фірм. Також до Білорусі заборонено продавати озброєння та обладнання, яке може застосовуватися у внутрішніх репресіях.

Треба визнати, що білоруські чиновники побоюються потрапити до цього «чорного списку» ЄС, це неприємно, але це не зупиняє їх від виконання репресивних наказів. Багато експертів каже, що візові санкції не працюють, але до широких економічних санкцій проти Білорусі Євросоюз не може вдатися, бо це нашкодило б пересічним білорусам, і проти цього виступають деякі держави ЄС, які є сусідами Білорусі.
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG