Доступність посилання

ТОП новини

Боснійський освітянин емігрував через питання релігійної освіти


Акція проти відставки міністра освіти кантону Сараєво Еміра Суляґича
Акція проти відставки міністра освіти кантону Сараєво Еміра Суляґича
Міністр освіти кантону Сараєво в Боснії і Герцеговині подав у відставку та покинув країну через критику і погрози на свою адресу від мусульманських кліриків. Емір Суляґич, босняк-мусульманин, який вижив під час різанини у Сребрениці, мусив рятувати своє життя після того, як регіональне міністерство під його керівництвом вирішило виключити оцінки з предмету релігійного виховання з середнього балу табеля старшокласників.

Лист, який отримав Емір Суляґич, не залишив йому багато вибору. «Залиши в спокої Аллаха і його віру, інакше рука вірного тебе дістане», – мовилося у посланні, до якого в конверті додавалася ще і куля. Міністр вирішив не ризикувати і втік, за повідомленнями, до Австрії.

«Злочин» Суляґича перед мусульманськими кліриками полягав у тому, що міністерство освіти кантону Сараєво, адміністративної одиниці, що охоплює однойменну столицю Боснії-Герцеговини, вирішило не включати оцінки за релігійну освіту до виведення середнього балу, щоб забезпечити справедливість в оцінці тих дітей, які не обрали уроки релігії серед залікових предметів.

Ані те, що сам Суляґич – босняк-мусульманин, який пережив різанину в Сребрениці, під час якої загинуло близько 8 тисяч чоловіків та хлопців, мусульман за вірою й босняків за національністю, не мало особливо значення для його критиків.

За словами головного муфтія боснійської мусульманської громади Мустафи Церича, якщо сербські православні та хорватські католики мають уроки релігійної освіти, то її повинні мати і мусульманські діти.

«Чомусь тільки мусульманська релігійна освіта становить проблему, тільки права мусульман. Нам не дають виховувати дітей так, як ми хочемо, навіть після того, як ми стали жертвою геноциду», – зазначає муфтій.

Освіта і велика політика

Суляґич подав у відставку ще у травні минулого року, коли муфтій закликав мусульман вийти на акцію протесту, яку він назвав «Сараєвська весна», за аналогією з протестами в арабських країнах. Але і після цього Суляґича не лишили в спокої. Він продовжував отримувати електронні послання, в яких йому погрожували прокляттями на наступні 100 років. Коли ж колишній міністр отримав кулю в конверті, він вирішив не спокушати долю і покинути рідну країну.

Хоча прем’єр-міністр босняцько-хорватської Федерації Боснії і Герцеговини, яка поряд із Республікою Сербською є однією з двох федеральних складових країни, Нермин Никшич і назвав ганебною кампанію погроз на адресу міністра, його Соціально-демократична партія Боснії і Герцеговини не стала відкрито на його захист.

Скандал навколо міністра відбувався на тлі складних переговорів між трьома громадами країни, босняками, сербами та хорватами, щодо створення нового федерального уряду. Новий уряд під керівництвом В’єкослава Беванди тепер має зробити неймовірні зусилля, щоб надолужити час, втрачений у політичній боротьбі. До літа країна має виконати критерії ЄС, щоб подати заявку на вступ до Європейського Союзу.

(Матеріал підготували Марія Щур, Eugen Tomiuc, Žana Kovačević, Nedim Dervišbegović, Darija Fajković)
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

XS
SM
MD
LG