Доступність посилання

ТОП новини

У Ємені інавгурували нового президента


У Ємені в суботу склав присягу перед парламентом країни новообраний президент Абед-Раббо Мансур Хаді, який у вівторок переміг на дострокових президентських виборах, у яких він був єдиним безальтернативним кандидатом. Він має очолювати країну на перехідний дворічний період.

Він замінить попереднього президента, авторитарного Алі Абдаллу Салеха, який наприкінці листопада передав усю владу Абед-Раббо Мансурові Хаді, тоді своєму віце-президентові, але до виборів формально залишив за собою президентську посаду, а надалі матиме імунітет від судового переслідування за умовами домовленості між ним і опозицією, яка проводила масові протести проти влади Алі Абдалли Салеха від січня минулого року.

Тим часом сам Салех повернувся в суботу до Ємену зі Сполучених Штатів Америки, де перебував на лікуванні після важкого поранення під час нападу на його палац у столиці Ємену Сані в червні минулого року, щоб узяти участь у церемонії інавгурації свого наступника.

У перебігу придушень протестів проти влади Салеха в Ємені загинули кількасот людей. Протести час від часу спалахують і далі, тепер проти обіцяної йому недоторканності і з вимогами негайного суду над ним.

Алі Абдалла Салех перебував при владі у Ємені близько 33 років – 11 років як президент сучасного об’єднаного Ємену, а перед тим у часи поділу країни він 22 роки керував Північним Єменом.
XS
SM
MD
LG