Доступність посилання

ТОП новини

Янукович: ціна на газ – принципове питання


Президент Віктор Янукович заявив у телеінтерв’ю Першому національному телеканалові, яке транслювали в суботу, що ціна на російський газ має для України «принципове значення».

За його словами, Україна скоротила обсяги споживання газу, і «головна причина в тому, що ми такі гроші не можемо платити».

Президент додав, що газове питання сьогодні є визначальним у відносинах України та Росії. Він висловив сподівання, що його вирішення можна буде знайти після виборів президента Росії на початку наступного місяця. Якщо ж домовленості не буде, Україна буде змушена й далі скорочувати споживання російського газу, заявив Янукович.

Водночас, сказав він, програма енергозбереження, ухвалена на Раді національної безпеки і оборони і затверджена, працюватиме «незалежно від того, якою буде ціна на газ». «Усе одно ми зацікавлені в тому, щоб скорочувати обсяги споживання газу та шукати альтернативні шляхи газопостачання», – сказав Янукович.

При цьому він знову заявив, що вважає за несправедливе перекладати завищену ціну на газ на людей, тому й не йде на підвищення тарифів на газ для населення, що є передумовою надання чергового траншу позики від Міжнародного валютного фонду. За його словами, ці кредити дуже потрібні Україні, але й їхня відсутність має позитивний момент: зменшення, а не зростання зовнішнього боргу.

Україна заявляє, що чинні газові контракти з Росією, укладені 2009 року на десятирічний термін, невигідні для неї, й домагається їхнього перегляду. Російська сторона заявляє, що цілком задоволена контрактами, але давала знати, що може піти на зниження ціни на газ для України в обмін на повний чи частковий контроль над українською газотранспортною системою.

Віктор Янукович дав своє інтерв’ю напередодні сповнення дворічного терміну його перебування на посаді Президента. У п’ятницю було оприлюднене інше його інтерв’ю трьом іншим телеканалам, у якому він, зокрема, теж торкався теми цін на газ.
XS
SM
MD
LG