Доступність посилання

ТОП новини

В Афганістані нові жертви виступів проти спалення Корану


В Афганістані не менш як чотири людини загинули в суботу в сутичках навколо комплексу представництва ООН у місті Кундузі на півночі країни, до якого проривалися учасники демонстрації протесту проти спалення примірників Корану на початку тижня на одній із баз міжнародних сил.

За словами працівників охорони здоров’я Кундуза, до лікарень також доставили близько 50 потерпілих.

Поліція повідомила, що демонстранти палили в місті авта і крамниці, але працівники поліції, отримавши підмогу, не допустили їх до приміщень ООН.

За повідомленнями, протести відбулися в суботу ще принаймні в чотирьох провінціях Афганістану.

При цьому в провінції Лагман на сході країни спершу мирна демонстрація близько тисячі осіб переросла в спробу нападу на резиденцію губернатора і сутички з поліцією. До лікарень доставили 15 людей із вогнепальними пораненнями.

Переважно мирні протести також відбулися в східних провінціях Лоґар і Нарґаргар і в центральній Сарі-Пул.

Це вже п’ятий день протестів, які спалахнули в вівторок після повідомлень про те, що в понеділок американські військові зі складу міжнародних сил спалили на базі в Баграмі примірники Корану, як стверджують, не усвідомлюючи, що для мусульман ці книги є священними предметами, а їхнє спалення – тяжкою образою. За повідомленнями, таким чином ліквідували книги, що їх використовували ув’язнені афганці, щоб обмінюватися інформацією через записи в них.

За цей час у сутичках під час цих протестів в Афганістані загинули вже понад 30 людей, серед них двоє американських військових.

До численних вибачень через цей інцидент долучався президент США Барак Обама, а президент Афганістану Хамід Карзай закликав до спокою і стриманості. Натомість афганський ісламістський рух «Талібан» відкидає всі вибачення й заклики і сам закликає нападати на іноземних військових, щоб «провчити» їх за цей інцидент.
XS
SM
MD
LG