Доступність посилання

ТОП новини

Оцінщика ГТС обиратимуть із чотирьох


Експерти позитивно оцінюють саме проведення тендеру, але вказують на певні недоліки конкурсу
Експерти позитивно оцінюють саме проведення тендеру, але вказують на певні недоліки конкурсу
Київ – На проведення оцінки української газотранспортної системи претендують чотири компанії. Про це стало відомо у понеділок під час розкриття у «Нафтогазі» попередніх пропозицій конкурсну на оцінювання ГТС, зокрема, підземних газових сховищ та об’єктів інфраструктури. Експерти позитивно оцінюють саме проведення тендеру, зазначаючи, що серед претендентів є всесвітньовідомі компанії, але вказують на певні недоліки конкурсу.

Попередні пропозиції на участь у тендері подали компанії «Томас & Сімонова» (Київ), «Duff & Phelps» (Нью-Йорк) «Baker Tilly Ukraine» (Київ) та «Ernst & Young» (Київ).

За словами заступника голови правління компанії «Нафтогаз» Вадима Чупруна, оцінка газотранспортної системи дозволить зробити її рентабельною.

«Росія дуже зацікавлена у нашій ГТС, – сказав Чупрун. – І заяви про той нуль, які ви чули, не виключають намірів знизити вартість ГТС. Але ми не плануємо сидіти і сподіватися. Зараз застосовується комплекс заходів, щоб українська ГТС і зараз, і у далекій перспективі була справді надбанням нації».

Про те, що тендер щодо оцінки ГТС був оголошений 19 січня міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко заявив у прямому ефірі телеканалу «Інтер». Проте оголошення про проведення відповідного конкурсу у «Віснику держзакупівель» було опубліковано лише 27 січня.

Тендер проводитимуть у два етапи. На першому етапі проведуть кваліфікаційний відбір, а на другому – у компаній, які пройдуть запросять цінову пропозицію.

Спочатку реструктуризація

Утім, фахівці вказують на певні недоліки тендеру. Насамперед, невизначеність списку активів, які мають бути оцінені, не названа ні довжина трубопроводів, ні приблизна кількість обслуговуючого обладнання.

На думку експерта з енергетичних питань Олександра Нарбута, тендер на оцінку української ГТС потрібно було проводити після реструктуризації компанії «Нафтогаз».

«Реальну оцінку нашої газотранспортної системи разом зі сховищами може дати лише компанія, яка займається інвестуванням, – каже Нарбут. – Одна річ, це оцінювати активи, інша – оцінювати вартість бізнесу. Це можуть бути зовсім різні оцінки. Але для цього спочатку має бути проведена реструктуризація «Нафтогазу», виділення цих активів, створення активнодіючої компанії».

Відомий оцінщик сприйматиметься Заходом

Сам факт, що оцінювач української ГТС обиратиметься через тендер є позитивом, зазначає Радіо Свобода президент Київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук. Що ж до компаній, які зголосилися брати участь у тендері, то за його словами, серед них є дві відомі у світі компанії, і для України було б краще, щоб саме хтось із них проводив оцінювання труби.

«Ernst & Young», хоча це і українська філія компанії, але це компанія, яка входить у топ найбільших світових компаній, – говорить Олександр Тодійчук. – Компанія «Duff & Phelps» також досить відома на цьому ринку. Якщо одна із цих загальновідомих компаній займе перше місце, це буде більш позитивно для України для роботи з західними компаніями, які довірятимуть оцінщику. Якщо ж менш відомі компанії стануть переможцями і нададуть свою оцінку, ця оцінка буде з певними застереженнями сприйматися західними учасниками».

Головною метою проведення оцінки ГТС наразі є створення газотранспортного консорціуму. Українська влада наполягає на тристоронньому консорціумі з паритетною участю російських та європейських компаній. Це допоможе залучити кошти для модернізації української труби. Між тим, метою російської сторони є створення двостороннього консорціуму. І це наразі є найпроблемнішим питанням в українсько-російських газових переговорах, які тривають майже два роки.

Довідка Радіо Свобода
У 2007 році оцінку української ГТС та підземних сховищ проводила компанія «Імідж» з ініціативи тодішнього керівника «Нафтогазу» Євгена Бакуліна. Згідно зі звітом виконавця, сукупна вартість основних активів «Укртрансгазу» станом на 31 грудня 2006 року становила 24,8 мільярда доларів.

У 2009 році під час прем’єрства Юлії Тимошенко проводилася ще одна оцінка газотранспортної системи. Цього разу консалтингова компанія «Увекон» оцінила її у 9,9 мільярда доларів. У звіті йшлося, що сукупна вартість активів «Укртрансгазу» на момент проведення оцінки «економічно знецінилась».

Українська ГТС складається з 72 компресорних станцій, 110 цехів і 1451 газорозподільної станції. Загальна протяжність газопроводів становить 38,6 тисячі кілометрів. Україна має 13 підземних сховищ газу місткістю понад 30 мільярдів кубів.

Систему магістральних газопроводів і підземних сховищ газу експлуатує «Укртрансгаз». Пропускна здатність газотранспортної системи України на вході становить 288 мільярдів кубів, на виході – 178,5, зокрема, до країн Європи 142,5 мільярдів, Молдови – 3,5.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG