Доступність посилання

ТОП новини

Омбудсмен не повинен подобатися владі – юристи


Людина, яка претендує на посаду уповноваженого Верховної Ради з прав людини, має розуміти, що вона «не повинна подобатися владі, а має прийматися людьми». Таку думку висловив в ефірі Радіо Свобода колишній суддя Європейського суду з прав людини Володимир Буткевич.

«Будь-хто може висунути свою кандидатуру на цю посаду», – наголосив правник. Однак щодо кандидатури урядового уповноваженого у Європейському суді з прав людини Валерії Лутковської Буткевич вбачає «морально-етичні проблеми або, як кажуть у суді, – конфлікт інтересів», оскільки, за словами правника, вона «захищала інтереси держави у Європейському суді (з прав людини) протягом тривалого періоду, а тепер (на посаді омбудсмена – ред.) буде змушена захищати інтереси заявників вже проти держави Україна».

Юрист, представник Юрія Луценка у Страсбурзькому суді Валентина Теличенко наголосила Радіо Свобода, що «дуже важливо, щоб омбудсменом був фахівець». «Лутковська – одна з небагатьох в Україні осіб, які мають чітке уявлення про європейські стандарти, знають практику Європейського суду (з прав людини), розуміють роль омбудсмена. Я не можу оцінити, чи є Валерія Лутковська заангажованою, але формальних перешкод стати омбудсменом для осіб, які працювали на державній службі, у законі немає», – додала Теличенко.

Спікер Верховної Ради Володимир Литвин сьогодні спрогнозував, що голосування щодо кандидатур на посаду уповноваженого Ради з прав людини відбудеться 13 березня. За його словами, офіційно надійшли документи щодо двох кандидатур – Валерії Лутковської та голови Української Гельсінської спілки Євгена Захарова.
XS
SM
MD
LG