Доступність посилання

ТОП новини

Мінськ готує свій список «нев’їзних» європейських чиновників – МЗС


Мінськ, будинок МЗС
Мінськ, будинок МЗС
Відкликання країнами ЄС своїх послів з Білорусі говорить про те, що Європейський Союз обрав «шлях ескалації напруженості» у двосторонніх відносинах – таку заяву зробив у середу офіційний представник білоруського зовнішньополітичного відомства Андрій Савіних. Він наголосив, що Мінськ готує свій список «нев’їзних» європейських чиновників, нібито причетних до політики ізоляції Білорусі.

Країни-члени Євросоюзу вирішили відкликати своїх послів з Мінська на знак солідарності з послом Польщі та представником ЄС, яким білоруська влада запропонувала виїхати з країни для консультацій з керівництвом.

У такий спосіб Мінськ відповів на чергові санкції ЄС, згідно з якими «чорний список» білоруських чиновників, які, як вважається, причетні до репресій проти політичних супротивників президента Олександра Лукашенка, поповнився на 21 прізвище – цим особам заборонили в’їзд до країн Євросоюзу.

Спостерігачі відзначають, що це найбільш серйозне загострення відносин між Білоруссю і Євросоюзом за багато років.

У середу білоруська тема була, серед іншого, порушена в Москві на зустрічі прем’єр-міністра Росії Володимира Путіна з його довіреними особами. «В даному випадку я не думаю, що це замах на Митний союз або Єдиний економічний простір. Це суто відносини між Євросоюзом і Білоруссю», – заявив глава російського уряду.

«Ми жалкуємо про це. Я сподіваюсь на те, що рано чи пізно нормалізація настане між Євросоюзом і Білоруссю, але це ніяк не вплине на перебіг наших інтеграційних процесів», – наголосив Путін.

Раніше, за кілька днів до вівторкового засідання міністрів ЄС у Брюсселі, російський президент Дмитро Медведєв у спільній заяві з президентом Білорусі Олександром Лукашенком також висловився проти «економічних обмежувальних заходів».
XS
SM
MD
LG