Доступність посилання

ТОП новини

Google: конфіденційність чи стеження


Google запровадив нову політику збереження приватних даних, що викликає значні застереження
Google запровадив нову політику збереження приватних даних, що викликає значні застереження
Прага – Інтернет-велетень Google запровадив із 1 березня нову політику збереження приватних даних, попри протести користувачів інтернету чи експертів Європейського Союзу. Тепер Google збиратиме докупи інформацію про користувача та його дії з усіх своїх популярних сервісів і зберігатиме її разом, використовуючи ці дані для індивідуалізації своїх послуг, наприклад, підбирання результатів пошуку чи рекламних вставок за виявленими інтересами користувача. Експерти із захисту приватних даних у ЄС застерігають, що нова політика американської компанії може порушувати законодавство Євросоюзу. Міжнародна коаліція півсотні груп захисту споживачів засудила її як «нечесну і нерозумну».

Від 1 березня Google об’єднав понад 60 окремих порядків поводження з приватними даними на своїх різних платформах у єдину Політику конфіденційності. Відтепер уся інформація, від особистих даних до тем, що задавалися для пошуку, чи відвіданих сайтів із усіх цих платформ теж об’єднується і стане підставою для цільового обслуговування кожного окремого користувача.

Серед платформ, охоплених новою політикою, зокрема, пошуковик Google, відеопортал YouTube, електронна пошта Gmail, мапи Google Maps, соціальна мережа Google Plus, фотослужба Picasa чи й мобільна платформа Android. Окремими залишаться, принаймні наразі, браузер Google Chrome і служби Google Books та Google Wallet.

Дуже умовний приклад: уявіть собі, що Ви вирішили вперше в житті один раз дізнатися, що ж воно таке порнографія, і, відкинувши докори сумління, переглянули на YouTube кілька роликів такого змісту, ввійшовши на цей сервіс під своїм логіном. Google візьме це до уваги, й тепер, зайшовши до своєї поштової скриньки на Gmail, Ви побачите рекламу саме на цю тему, а результати звичайного пошуку, скажімо, «дозвілля в Києві», в Google теж будуть підібрані з урахуванням такого «інтересу».

Google каже, що буде краще

Компанія ж наводить інший, позитивніший приклад, обіцяючи, скажімо, «нагадати Вам, що Ви можете запізнитися на зустріч, урахувавши Ваше місце перебування, Ваш календар запланованих подій, а також напруженість дорожнього руху цього дня».

Google заявляє, що нові норми дадуть змогу поліпшити обслуговування користувачів, до того ж на простіших умовах, ніж було досі. Речник компанії Пітер Баррон заявив американському телеканалові Sky News: «До сьогодні ми мали 70 різних і окремих політик у багатьох різноманітних сервісах, які ми надаємо. Тепер же ми намагаємося зробити ці норми стрункішими і забезпечити безперешкодне поєднання роботи різних сервісів. Так що усушка 70 до одного – це ж настільки простіше!»

За словами компанії, нова єдина політика, серед іншого, усуває несумісні моменти старих норм і спрощує для користувачів розуміння того, яку інформацію Google збирає і як поводиться з цими даними.

Експерти застерігають про небезпеку

Але експерти висловлюють застереження з приводу нового порядку. Французький орган контролю захисту особистих даних, Національна комісія з інформатики і свобод (CNIL), заявляє про «серйозні сумніви щодо законності і чесності» поєднання особистих даних про одну людину з різних інтернет-сервісів.

А коаліція близько півсотні європейських і американських організацій захисту прав споживачів, Трансатлантичний діалог споживачів (TACD), написала до компанії Google відкритого листа, в якому звертає увагу, що там збирають дані про «практично кожну дію користувача в таких подробицях, які значно перевищують розуміння їх користувачами».

При цьому, наголошує споживацький альянс, усе це робиться без явно висловленої згоди користувача і без жодної виразної можливості відмовитися від цього.

Як уникнути «стеження»

Такі можливості все ж є, але, щоб скористатися ними, треба трохи постаратися. Наприклад, можна ввійти під своїм рахунком в Інформаційну панель Google (англ. Dashboard), щоб переглянути свої поточні налаштування на різних платформах компанії і, як буде бажання, змінити їх.

Також можна відвідати історії своїх пошуків і переглядів у пошуковику Google та в YouTube і, якщо є бажання, стерти ці історії й зупинити їхнє збереження на майбутнє.

Іще одна можливість, яку користувач може обрати, це відмовитися від цілеспрямованої реклами, яка ґрунтується на зібраній про нього інформації (хоча це не означає, що інформація не буде збиратися для інших потреб компанії).

Захисники приватності радять, крім того, перед здійсненням пошуку в Google чи переглядом відео на YouTube виходити зі своїх рахунків у сервісах Google.

Але врешті, як кажуть, є лише один надійний спосіб цілком уникнути нового «тотального стеження» – взагалі відмовитися від послуг будь-якого сервісу компанії Google.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG