Доступність посилання

ТОП новини

Санкції ЄС Києву не загрожують? (Європейська преса)


Оглядачі аналізують дипломатичний скандал щодо вкрай жорсткої заяви українського МЗС стосовно посла Євросоюзу в Україні
Оглядачі аналізують дипломатичний скандал щодо вкрай жорсткої заяви українського МЗС стосовно посла Євросоюзу в Україні
Прага – Оглядачі різних видань аналізують дипломатичний скандал з приводу жорсткої заяви українського МЗС стосовно посла ЄС в Києві Жозе Мануеля Пінту Тейшейри. Дійшло навіть до того, що ЄС у відповідь на такі оцінки пригрозив санкціями Україні. Європейські газети також публікують критичні висловлювання аналітиків з американської аналітичної компанії «Стратфор» на адресу одного з провідних представників скандальної інтернет-платформи WikiLeaks Джуліана Ассанжа. Тут знову згадуються таємні аналітичні викладки «Стратфора» щодо провідних українських політиків як «найбільш продажних», що нагадує багатьом нашумілі секретні дипломатичні телеграми американських посольств у світі, котрі оприлюднював масово WikiLeaks. Західні експерти аналізують перспективи практичних кроків української влади щодо розробок власних джерел сланцевого газу і не виключають, що Україна має чи не найбільші у Європі поклади цього енергоносія.

Російська «Независимая газета» інформує про реакцію ЄС на «публічне «шмагання» свого посла» у Києві. «Керівні структури ЄС, – як зауважує видання, – стали на захист свого представника (Жозе Мануеля Пінту Тейшейри) і пригрозили Україні санкціями». Тут наводяться думки київських експертів про те, що останні гострі висловлювання Тейшейри щодо підсумків двох років правління Президента Януковича «взагалі, ні в які ворота» і не виключають, що «Тейшейра навмисно зробив це, щоб провокувати конфлікт і змусити українську сторону реагувати». Керівник Інституту української політики Кость Бондаренко навіть не виключив, що «посол ЄС, терміни якого в Києві скоро завершуються, вирішив піти на пенсію гучно і зі скандалом». Хоча речники опозиції, той же лідер партії «За Україну» В’ячеслав Кириленко, заявляють, що «глава представництва ЄС у Києві мав на увазі три очевидних для громадян України проблеми: вибірковість правосуддя, тотальну корупцію та відсутність реформ, котрі б сприяли перетворенням в Україні». З такою думкою погоджуються й чимало інших експертів, яких цитує видання з Москви. Деякі аналітики вважають, що Київ своїм гострим демаршем проти Жозе Мануеля Пінту Тейшейри нагадав Брюсселю, що новий посол мусить тримати себе в рамках свого статусу і повноважень. Однак, експерти вважають, що «дипломатичний скандал цей… не загрожує Києву санкціями на кшталт білоруських». Тут також знову наголошено, що в Європі «очікують на осінні парламентські вибори в Україні, і лише після цього ЄС робитиме висновки».

Німецька Tagesspiegel зауважує у п’ятницю, що «аналітики зі «Стратфора» іронізують щодо оприлюднення людьми Ассанжа у WikiLeaks їхніх таємних матеріалів, включно з електронним листуванням». Чимало листів аналітиків «Стратфора» стосується особи самого Джуліана Ассанжа, «як відірваного від життя мирного активіста», та його пригод із жінками. Тут, окрім брутальних образ і злорадства, є абсолютно пересічні аналітичні оцінки скандалу довкола глави WikiLeaks. Опубліковані матеріали «Стратфора» також розкривають внутрішню кухню, атмосферу «роботи працівників» цієї установи, котру ще називають «тіньовим ЦРУ». Ідеться також про застосування аналітиками «Стратфора» «секретних методів отримання інформації, що, ймовірно, суперечить законам і здійснюється без законодавчого контролю». Німецька газета також відзначає, що чимало з оприлюдненого таємного листування аналітиків «Стратфора» подібне на відомі вже секретні телеграми дипломатів США. Тут ідеться про закриті оцінки, базовані на секретних даних, багатьох відомих політиків Росії та України. Також згадується про таємний аналіз «Стратфора» у вересні 2011 року щодо зміни в орієнтації російського прем’єра Володимира Путіна на українській політичній сцені, коли довгий час (2008-2011 роки) Путін ставив на українського прем’єр-міністра Юлію Тимошенко, котру він хотів бачити як противагу Віктору Януковичу. А потім дещо змінив своє ставлення до Януковича. Tagesspiegel цитує тут аналітика «Стратфора», котрий вважає, що Путін ставив на Тимошенко ще й тому, що «вона є просто однією із найбільш продажних особистостей серед провідних українських політиків». Газета також зауважує, що з цієї причини вона тепер сидить у в’язниці.

Австрійська Der Standard інформує про проведення до 23 квітня 2012 року урядом України двох міжнародних тендерів на розвідувальне випробовування нових родовищ сланцевого газу. Два тендери стосуються пошуків такого палива на Сході України (між Харковом і Донецьком) та на Заході України (між Львовом та Івано-Франківськом) на базі двох державних підприємств «Надра Олеське» і «Надра Юзовська». Міжнародні концерни Chevron та ExxonMobil і українські компанії з концернів Ахметова та Коломойського вже проявили інтерес до цих державних тендерів. Експерти не виключають, що Україна може мати запаси до 7 трильйонів кубічних метрів сланцевого газу, що є чи не найбільшим масивом цих енергоносіїв у Європі.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG