Доступність посилання

ТОП новини

Обама і Нетаньягу говорять про безпеку Ізраїлю


Президент США Барак Обама приймає сьогодні в Білому домі у Вашингтоні прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу. Він заявив на початку зустрічі, що зобов’язання США щодо безпеки Ізраїлю «незламні».

Головна тема переговорів, як вважають, – ядерна програма Ірану. Ізраїль давав знати, що не виключає можливості воєнного удару проти Ірану, щоб зупинити цю програму. Так само й Обама вчора заявляв, що не виключає такої можливості, якщо дипломатія й санкції не досягнуть мети, хоча й вважає, що можливість вирішити проблему дипломатичним шляхом іще існує.

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Юкія Амано сьогодні заявив, що агентство має «серйозне занепокоєння» стосовно можливого воєнного виміру ядерної програми Ірану. Через брак співпраці з Іраном МАГАТЕ не має можливості надати «варті довіри запевнення», що вся ядерна діяльність Ірану суто мирна, сказав він на засіданні Ради директорів агентства у Відні.

Іран заперечує звинувачення світової спільноти, що прагне здобути ядерну зброю, але доказів суто мирного характеру своєї ядерної програми не надає. Один із нещодавніх звітів МАГАТЕ тим часом дійшов висновку, що Іран, за наявними свідченнями, раніше вочевидь розробляв ядерну зброю і, можливо, продовжує таку діяльність і нині.
XS
SM
MD
LG