Доступність посилання

ТОП новини

Путін виграв битву, але програв війну – оглядач


Багатолітній російський лідер Володимир Путін зумів втретє повернутися до президентського крісла. Але, на думку експерта зі Східної Європи, автора багатьох книжок про регіон та регіонального редактора британського часопису «Економіст» Едварда Люкаса, правити Росією Путіну нині буде набагато складніше, ніж раніше.

Володимир Путін є на керівних позиціях у Росії вже впродовж 12 років. Але, на думку Едварда Люкаса, нині у Росії все інакше, ніж було тоді, коли Путін вперше прийшов до влади.

«Гадаю, що Путін виграв битву, але програв війну. Програв війну на двох фронтах: по-перше, обіцянки, які він роздавав під час виборчої кампанії,
неможливо здійснити тоді, коли нафта коштує 110 доларів за барель. Тож він розчарує своїх прихильників. Також він не зможе переконати своїх противників у тому, що Росія рухається до модернізації та плюралістичної політичної системи», – вважає спостерігач.

На думку Едварда Люкаса, від Путіна у таких непевних обставинах варто чекати більш агресивної риторики, особливо у питаннях зовнішньої політики.

«Стиль мислення Путіна є засадничо антизахідний. До цього він завжди вдається під тиском несприятливих для нього обставин, наприклад, коли у вересні 2004 року були захоплені заручники у Беслані. Тож ми будемо бачити більше такої політики, а не менше».

Кардинальних змін не буде

Також, як вважає Люкас, не слід чекати кардинальних змін у підходах до керівництва Росією. Хоча він не виключає появу у новому уряді людей з репутацією лібералів, основна боротьба буде проходити за лаштунками уряду, бо за Путіним стоять люди, які не хочуть змін. «Вони створили механізм пограбувань, що включає природні ресурси та бюрократичну ренту, і вони не хочуть, щоб це скінчилося», – говорить оглядач.

Едвар Люкас наголошує, що будь-яка справжня реформа мала б проводитися за умов вільних засобів масової інформації та верховенства права. «Але якщо вони з’являться, з’являться і дуже незручні запитання до пана Путіна та його оточення. Як вони збагатилися? Куди пропали гроші? Хто здійснював численні вбивства?» – наголошує Люкас.

На думку Едварда Люкаса, в оточенні Путіна неминуче почнуться чвари, бо лідер виглядає слабким. Але і опозиція ще занадто слабка, щоб вибороти владу. Як вважає оглядач часопису «Економіст», попереду Росію чекають непевні часи політичної тяганини, яка ще довго не стане справжньою політичною боротьбою.

Матеріал підготував Браян Вітмор
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG