Доступність посилання

ТОП новини

Голова Львівської ОДА Михайло Костюк отримав від депутатів недовіру


Під стінами Львівської ОДА вимагали відставки Михайла Костюка, Львів, 13 березня 2012 року
Під стінами Львівської ОДА вимагали відставки Михайла Костюка, Львів, 13 березня 2012 року
Львів – Депутати Львівської обласної ради у вівторок висловили недовіру голові Львівської обласної державної адміністрації Михайлові Костюку. Шляхом таємного голосування за таке рішення проголосували 74 зі 104 депутатів. Втім, оглядачі сумніваються, що це може призвести до усунення з посади керівника Львівщини.

До двох третин обранцям забракло чотири голоси. Адже згідно зі статтею 34 Закону про місцеві державні адміністрації, «якщо недовіру голові обласної чи районної державної адміністрації висловили дві третини від складу відповідної ради, Президент України приймає відставку голови відповідної місцевої державної адміністрації».

Віктор Янукович мав би дати депутатам обґрунтовану відповідь, чому Михайло Костюк залишається на посаді. Але львівський посадовець відмовився звітувати перед депутатами, як цього вимагає законодавство, про виконання Програми соціально-економічного та культурного розвитку Львівської області за 2011 рік. Лише після звіту депутати могли би дати оцінку діяльності голови ОДА. Михайло Костюк пояснив обранцям, що не може оцінювати роботу свого попередника, бо лише з листопада обіймає посаду очільника Львівщини. Перед депутатами звітували начальники управлінь. Це викликало невдоволення серед депутатів від опозиції.

«На жаль, Михайло Костюк сьогодні просто злякався територіальної громади Львівщини і боявся звітувати. Тому депутатський корпус має дати належну оцінку», – заявила депутат від партії ВО «Свобода» Ірина Сех.

Президент радше проігнорує депутатське рішення – політолог

Шляхом таємного голосування представники об’єднаної опозиції висловили недовіру голові області і пояснили своє рішення тим, що в області зростає безробіття, заборгованість із виплати зарплати, рівень злочинності, зменшуються обсяги місцевого виробництва, здійснюється тиск на ЗМІ, місцевих депутатів. На думку опозиціонерів, бездіяльність центральних органів виконавчої влади довела Львівщину до важкої соціально-економічної ситуації. Тому «незадовільна оцінка голові Львівської ОДА – це незадовільна оцінка всьому антиукраїнському та непрофесійному режиму Януковича», заявляють критики. А ще невдоволення головою Львівської ОДА Михайлом Костюком зумовлене тим, що він зближений з невеликою групою підприємців і обстоює її інтереси.

Під час критики, яка лунала на адресу голови Львівської ОДА, Михайло Костюк помітно нервував. Після голосування заявив, що обранці, які висловили йому недовіру, продемонстрували у сесійному залі популізм. Він також сказав про бажання співпрацювати з обранцями, але поставив свою вимогу. «Якщо в сесійній залі не буде конструктиву, то я звертатимусь до Кабміну, щоб допомогти цей конструктив знайти», – зазначив Костюк.

Політологи наголошують, що депутатське рішення не стільки стосується особисто Михайла Костюка, як того, що він є представником центральної влади в області. Протистояння між двома гілками влади у сесійній залі Львівської облради – вірогідно є свідченням фактичного початку передвиборчої кампанії перед осінніми виборами, вважають місцеві спостерігачі.

«Президент проігнорує депутатське рішення. Зараз виборчий рік і бавитись у кадрові перестановки Партії регіонів не з руки. Тим більше, що на Львівщину довго підбирали голову. До того ж голові ОДА не було за що звітувати, він лише чотири місяці на посаді. А «Свобода» хоче, щоб він відповідав за ті кроки, що не робив. Навіть, якби депутати набрали дві третіх голосів Президент не реагував би на таке рішення, бо це справа опозиції», – припускає політолог Володимир Цибулько.

Наразі на Банковій не коментували голосування львівських депутатів про недовіру керівникові області.

Михайло Костюк не перший голова Львівської ОДА, якому депутати висловили недовіру. Таку оцінку отримав і Василь Горбаль у вересні 2010 року за те, що він суміщав посади голови ОДА і народного депутата, а також підтримав Харківські угоди. Василь Горбаль оскаржив депутатське рішення у суді, а з посади голови Львівської ОДА був звільнений лише через чотири місяці після депутатської недовіри.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG