Доступність посилання

ТОП новини

Напруження в Афганістані прискорило приїзд міністра оборони США


План щодо виведення військ США до кінця 2014 року незмінний – Леон Панетта
План щодо виведення військ США до кінця 2014 року незмінний – Леон Панетта
Прага – Міністр оборони США Леон Панетта прибув у середу до Афганістану, де загострилися відносини між військами коаліції і мирними жителями. Дводенний візит глави Пентагону почався на тлі атак талібів на півдні країни, де лише у середу від двох вибухів загинуло до 9 осіб. Зокрема, смертник підірвався на мотоциклі в Кандагарі, де нещодавно від рук американського сержанта загинуло 16 мирних афганських жителів.

Відразу ж після прибуття в середу літака міністра оброни США на військову базу в провінції Гельманд, Леон Панетта заявив, що два останніх випадки – спалення американським військовим персоналом Корану та вбивство цивільних осіб у провінції Кандагар американським вояком – ставить під загрозу зусилля міжнародної спільноти в зруйнованій війною країні.

Засоби масової інформації Афганістану повідомляють про вибухи мін на дорогах південної провінції Гельманд та загибель восьми мирних жителів у середу. Крім цього, смертник на мотоциклі підірвав вибуховий пристрій у Кандагарі: загинув офіцер афганських сил безпеки і двоє людей було поранено. Вбивство 11 березня американським вояком поблизу Кандагара 16 сільських жителів викликало гнів і обурення серед афганців.

Відлітаючи до Афганістану Леон Панетта заявив, що США не будуть змінювати свою стратегію в цій країні. «Не думаю, що в даний момент є хоча б якась причина, з-за котрої ми повинні були б змінювати нашу стратегію і розпочати процес згортання сил», – зазначив міністр.

Президент США Барак Обама також висловив переконання, що трагічний випадок у Кандагарі «не відображає ставлення американських військових до афганського народу» і закликав якнайскоріше розслідувати обставини трагедії.
Міністр оборони США Леон Панетта
Міністр оборони США Леон Панетта

План щодо виведення військ США до кінця 2014 року незмінний – Панетта

У середу в Афганістані глава Пентагону наголосив, що Міжнародна військова коаліція разом із афганськими силами продовжують успішно взаємодіяти, і їхня головна мета незмінна: перемогти «Аль-Каїду» та придушити виступи «Талібану».

Леон Панетта – найвищий чільник із Вашингтона, котрий відвідує Афганістан після стрілянини американського сержанта минулої неділі, 11 березня, у двох прилеглих до Кандагару селах. Хоча й візит глави Пентагону планувався ще задовго до трагічних подій, та все ж трагічна загибель 16 цивільних прискорила його прибуття до Афганістану.

У середу Панетта вів переговори з афганським старійшинами провінції Гельманд. Очікується його зустріч із президентом країни Хамідом Карзаєм.

У цей же час у Вашингтоні розпочинаються переговори між президентом США Бараком Обамою та прем’єр-міністром Великої Британії Девідом Камероном, де у центрі уваги будуть питання взаємодії країн НАТО в Афганістані й посилення ролі місцевих сил безпеки, що відповідає стратегії кінцевого виведення сил США і його союзників із Афганістану, недопущення використання території цієї країни міжнародними терористами.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG