Доступність посилання

ТОП новини

Омбудсмена не обрали через «тихий саботаж»


Євген Захаров та Валерія Лутковська, Київ, 15 березня 2012 року
Євген Захаров та Валерія Лутковська, Київ, 15 березня 2012 року
Київ – Верховна Рада не змогла обрати уповноваженого з прав людини. Ані урядова уповноважена в Європейському суді із прав людини Валерія Лутковська, висунута Партією регіонів, ані висунутий опозиційними фракціями правозахисник Євген Захаров не набрали достатньої кількості голосів. Тепер упродовж 20 днів парламентарі мають визначитися із новими кандидатурами.

Жоден із кандидатів не набрав необхідних 226 голосів. Утім, якщо шанси Євгена Захарова, який отримав 134 голоси, оцінювали як близькі до нуля, то брак голосів за Валерію Лутковську для багатьох став несподіванкою.

Той факт, що їй забракло 14 голосів, пояснюють тим, що регіонали не порозумілися між собою та зі своїми союзниками з більшості.

«Загрозу демократії, яка реально існує в Україні, розуміють не лише сателіти, а й самі регіонали», – наголошує заступник голови фракції БЮТ-«Батьківщина» Сергій Соболєв.

Регіонал зізнався, що їхній кандидат «маловідомий»

На думку позафракційного Святослава Олійника, вирішальну роль зіграли непорозуміння серед самих регіоналів.
Таємне голосування показало певні збої в системі
Святослав Олійник

«Таємне голосування показало певні збої в системі, – каже він. – Очевидно, що велика група депутатів у Партії регіонів шляхом тихого саботажу не підтримала провладну кандидатуру. Бо кількість депутатів була надзвичайно висока. І депутати із фракцій-сателітів Партії регіонів активно брали участь в голосуванні. Переконаний, що саме частина фракції Партії регіонів саботувала голосування».

Сорок шість депутатів із 392 не віддали свій голос за жодного кандидата. Раніше в інтерв’ю Радіо Свобода заступник голови фракції Партії регіонів Валерій Коновалюк висловлювався проти Валерії Лутковської. Тепер інший заступник голови фракції – Володимир Зубанов – припускає, що провладний кандидат не був обраним через те, що про його діяльність недостатньо відомо.

«Омбудсмен повинен все-таки бути більш відомим, ніж Лутковська. Мало інформації було про її роботу», – зауважив Зубанов.

Омбудсмен – заручник ув’язнених опозиціонерів

Перед цим комітет Верховної Ради з прав людини дійшов висновку, що Валерія Лутковська не має належного досвіду правозахисної діяльності. Утім, як зазначив голова комітету, депутат із фракції Народної партії Олег Зарубінський, деякі депутати наголошували, що «держава несе основну відповідальність захищати права людини і основні свободи, а відтак робота в держустановах у сфері прав людини може розглядатися як правозахисна».

Натомість перший заступник голови комітету депутат-б'ютівець Віктор Таран категорично йому заперечив. За його словами, уповноважений уряду в Європейському суді з прав людини є, по суті, прокурором і «займається не правозахисною діяльністю, а якраз навпаки».
Для будь-якого кандидата на посаду омбудсмена ключовим буде питання про ув’язнених лідерів опозиції
Святослав Олійник

За словами Святослава Олійника, влада та опозиція не порозуміються щодо кандидатури омбудсмена. «Для будь-якого кандидата на посаду омбудсмена ключовим буде питання про ув’язнених лідерів опозиції. У цьому навряд чи може бути компроміс», – вважає він.

Карпачова повернеться?

За останні два роки права людини взагалі не є пріоритетом державної політики
Євген Захаров
Виступаючи з парламентської трибуни Євген Захаров наголосив, що ситуація із правами людини при чинній владі значно погіршилася. За його словами, «якщо в 2005-2009 роках ми зазначали, що політика держави в галузі прав людини є безсистемною, хаотичною і неефективною, то сьогодні ми мусимо констатувати, що за останні два роки права людини взагалі не є пріоритетом державної політики».

У своїй промові Валерія Лутковська зазначила, що омбудсмен має стати посередником при вирішенні конфліктів між людиною та державою. За її словами, «це є основним завданням уповноваженого з прав людини, крім, звичайно, вирішення конкретних питань і скарг, з якими звертаються громадяни».

Лутковська також запевнила, що зможе бути незалежною від політичних впливів. Адже вона працювала за різних урядів та міністрів. Разом з тим Валерія Лутковська утрималася від відповіді на запитання, чи було порушено права лідерів опозиції.

Ані представники більшості, ані опозиціонери поки що не знають, кого тепер висуватимуть на посаду омбудсмена. При цьому Сергій Соболєв зазначив, що опозиція за будь-яких обставин пропонуватиме кандиадутру правозахисника.

Як провладні, так і опозиційні депутати припускають, що в такій ситуації збільшуються шанси Ніни Карпачової, яка обіймала цю посаду від 1998 року, знову бути переобраною. Проте, за словами голови фракції Партії регіонів Олександра Єфремова, малоймовірно, що більшість повернеться до цієї кандидатури.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG